pátek 26. dubna 2024 Oto

Šumperk hledá nové strážníky, zatím marně

Šumperské radnici se již řadu měsíců nedaří naplnit stav strážníků. Město již poněkolikáté vyhlásilo výběrové řízení, nyní hledá pět zájemců. Dosavadní kola dopadla neúspěšně, radnice se proto rozhodla případné budoucí strážníky motivovat i zvýšením platu, řekla mluvčí města Olga Hajduková. Počet městských policistů chce město zvýšit kvůli loni uzavřené smlouvě s Rapotínem, kam měla hlídka zajíždět. Spolupráce tak byla zatím odsunuta až na příští rok.

"Hledání strážníků městské policie je dlouhodobý problém. Novou motivací pro strážníky může být i navýšení mezd o zhruba 2000 až 3000 korun k základnímu platu," uvedla mluvčí radnice. Městská police má nyní 26 strážníků, do plného stavu jí chybí pět lidí. Hrubý plat strážníka se všemi příplatky byl dosud kolem 30 000 korun.

Zvýšit jejich počet městská policie potřebuje kvůli tomu, že loni uzavřela smlouvu s obcí Rapotín, podle které mají strážníci ze Šumperka do obce zajíždět. "Proto mělo být ve službě městské policie o jednu hlídku navíc, tedy čtyři strážníci. Na strážníky se vypsalo v roce 2016 výběrové řízení, v současné době rovněž, ale stále se nedaří místa strážníků obsadit," doplnila mluvčí radnice. Dodala, že účinnost smlouvy s Rapotínem byla odložena na duben 2018. "Věříme, že do té doby se podaří stav naplnit," dodala mluvčí.

Podle ředitele šumperské městské policie Zdeňka Dočekala se výběrové řízení na volná místa vyhlašuje letos již potřetí. Do posledního kola se přihlásili dva zájemci. "Jeden neuspěl u psychologického vyšetření, druhý nastoupil a po měsíci skončil. Těžko říci, proč o tuto práci není zájem, podobné problémy má i policie. Lidi tato práce zřejmě neláká, možná mají pocit, že je málo společensky oceněná," řekl Dočekal.

Kvůli nedostatku strážníků tak musela šumperská městská policie už poněkolikáté odložit účinnost smlouvy s Rapotínem. Podle místostarosty obce Bohuslava Hudce měli strážníci původně v Rapotíně, kde žije více než 3000 lidí, působit od března letošního roku, poté se účinnost uzavřené smlouvy odložila na letošní září a nyní až na duben příštího roku.

O šumperské strážníky má podle místostarosty Hudce obec zájem především kvůli tamnímu růstu trestné činnosti či přestupků, zajištění veřejného pořádku, ale i kvůli nedostatečnému počtu policistů obvodního oddělení Velké Losiny, pod jehož území Rapotín spadá. "To jsou důvody, které nás vedou k tomu, abychom zde měli městskou policii ve formě veřejnoprávní koordinační smlouvy s městem Šumperk. Strážníci městské policie by zde měli působit od pondělí do pátku," řekl Hudec.

Autoři

Štítky městská policie, šumperk, policista, nábor, strážník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.