sobota 20. dubna 2024 Marcela

Ordinace se plní dětmi, nemocných v kraji za poslední týden zase přibylo

Počet nemocných v Olomouckém kraji se zvýšil ze 1475 na 1726 nemocných na 100.000 obyvatel. V porovnání s Českou republikou je nemocnost v kraji o něco nižší, podle dnešních statik olomouckých hygieniků je nemocných v celostátním průměru 1882 na 100.000 obyvatel. Ordinace plní v Olomouckém kraji především nejmenší děti, u nich již číslo překročilo čtyřtisícovou hranici. V některých nemocnicích platí od minulého týdne zákaz návštěv.

Oproti předchozímu týdnu, kdy nemocnost stoupla pouze mírně o 78 případů, je nárůst počtu lidí s akutními respiračními chorobami výraznější - o 250 nemocných. Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Růženy Haliřové se dá očekávat, že číslo ještě poroste. Podle ní je vysoký počet nemocných způsoben také tím, že mnoho lidí svůj zdravotní stav podceňuje, nejde k lékaři a nemoc pořádně nevyleží, řekla Haliřová. Na vysokých číslech se poté podle ní podepisuje ve velkých městech vysoká koncentrace obyvatel.

Pozitivní zprávou však je, že k dnešku hygienici v Olomouckém kraji zatím neevidují případ chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem, uvedli hygienici na svých stránkách.

Nejvíce nemocných z okresů evidují lékaři na Olomoucku, kde se nemocnost zvýšila z 1907 na 2002 lidí na 100.000 obyvatel, v ostatních okresech kraje se čísla stále ještě drží pod dvoutisícovou hranicí. Atakuje ji však počet nemocných na Jesenicku. Naopak nejméně nemocných vykazují lékaři na Přerovsku, kde tento týden začaly jarní prázdniny. Podle statistik je tam nyní 1298 nemocných na 100.000 obyvatel.

Ordinace plní hlavně nejmenší děti, ve věkové kategorii do pěti let je to v kraji 4150 nemocných na 100.000 obyvatel, minulý týden jich bylo o 400 méně. Na Jesenicku podle statistik se toto číslo blíží až k hranici 6000 nemocných. Zvýšil se zhruba o 300 i počet nemocných mezi školáky do 15 let, hygienici jich nyní evidují 2774 na 100.000 obyvatel.

Nemocnice kvůli vysoké nemocnosti již začaly v uplynulých dnech omezovat návštěvy. Ve Fakultní nemocnici Olomouc zákaz platí pro celou dětskou kliniku. V nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku na Olomoucku byl již dříve vyhlášen zákaz návštěv na odděleních LDN. Nemocnice Šumperk od minulé středy vyhlásila zákaz návštěv s výjimkou pavilonu F.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.