čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Údajný americký generál vymámil od ženy z Mohelnicka přes facebook 167 tisíc korun

Zkraje července letošního roku požádal dosud nezjištěný „nápadník“ prostřednictvím sociální sítě o přátelství starší ženu z Mohelnicka. Představil se jako americký generál sloužící v Afganistánu. Během následné komunikace, která z jeho strany probíhala lámanou češtinou, se ženě postupně začal svěřovat se strastmi svého života.

Ještě jako dítě přišel o oba rodiče. Postaral se o něj strýc, který mu zaplatil vojenskou školu. Ta největší rána na něj ale teprve čekala. Jeho žena a dvě děti zemřely při autonehodě…

Zhruba po měsíci dopisování, kdy si žena ke svému virtuálnímu nápadníkovi vybudovala citový vztah, vyjádřil své přání usadit se v Čechách a živit se podnikáním. Zároveň ženě přislíbil, že se o ni postará, protože jako armádní generál je velmi dobře finančně zajištěn.

Jeho odjezdu do Čech ale předcházely jisté komplikace vyplývající z toho, že se muž nachází ve válečné zóně, nedisponuje tolika penězi v hotovosti, aby mohl vycestovat, a zároveň si nemá peníze kde vybrat. O pár dní později žena obdržela e-mail s instrukcemi, že má na číslo účtu vedené u zahraniční banky zaslat částku 1500 Euro na pojištění, aby mohl muž vycestovat do zahraničí na dovolenou. Uvedenou sumu žena podle pokynů odeslala. O několik dní později byla žena opětovně kontaktována s žádostí, aby uhradila ještě 5000 Euro, tentokrát na letenku. I v tomto případě žena požadovanou částku odeslala. Když jí ale přišla další výzva, aby uhradila ještě 20 000 Euro z důvodu nutnosti zajištění výměny generála, pojala podezření, že se zřejmě jedná o podvod a věc oznámila policii.

Výše popsaným podvodným jednáním připravil dosud nezjištěný pachatel důvěřivou ženu v přepočtu o více než 167 000 Kč a o dalších více než 500 000 Kč mohla přijít, kdyby jeho lest neprohlédla.

Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Za takové jednání hrozí pachateli, v případě jeho zjištění, mimo jiné až osmiletý trest odnětí svobody.

Zdroj PČR

Štítky americký generál, podvodník, žena, facebook, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.