čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Historici mapují staleté dějiny Šternberka, poté vyjde i kniha

Město Šternberk na Olomoucku bude mít poprvé detailně zmapované a knižně zpracované své staleté dějiny. Rozsáhlému výzkumu se už téměř dva roky věnuje jedenadvacetičlenný odborný tým vedený Davidem Papajíkem z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Obsáhlý rukopis čítající více než sedm set stran s obrazovou přílohou získá Šternberk v roce 2021. S knižním vydáním se počítá o rok později. Sdělila to mluvčí radnice Irena Černocká.

Dějiny Šternberka podle ní dosud nebyly podrobně odborně zpracovány. Badatelský tým tak nejprve musí provést rozsáhlý výzkum a analýzu historických pramenů. Následně budou historici, archeologové, specialisté na archivnictví či památkovou péči zpracovávat získané informace do čtenářsky přijatelné podoby.

„Stále jsme ve fázi rozsáhlého pramenného výzkumu, shromažďujeme tedy zdroje informací. Kromě německy psaných děl připravovaných amatérskými badateli nám chybí podrobné pojednání o dějinách města Šternberka. Jiné úkoly mají archeologové, jiné historici," uvedl Papajík.

V autorském týmu pracují nejen historici a archeologové z katedry historie, ale i odborníci z olomouckého Vlastivědného muzea, Státního okresního archivu, Archeologického centra, olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu a Masarykovy univerzity. Texty autorů budou podle Papajíka dávat dohromady v letech 2019 a 2020.

Podle Papajíka je historie Šternberka atraktivním tématem pro bádání. „Například jsou tradované informace o počátcích hradu a města Šternberka spojené s legendárním Jaroslavem ze Šternberka, zachráncem Olomouce a Moravy před tatarskými hordami v roce 1241. Dnes víme, že neexistoval," uvedl Papajík.

Pozdějším majitelem města byl magdeburský arcibiskup a litomyšlský biskup Albert ze Šternberka, který se ve 14. století zasadil o významné stavební aktivity. Z novějších dějin je pro Šternberk podle Papajíka významná silná německá komunita stojící proti vzniku Československa v roce 1918.

První písemná zmínka o Šternberku pochází z roku 1296. V roce 1991 byla ve Šternberku vyhlášena městská památková zóna o rozloze 78 hektarů, ve které je 61 zapsaných kulturních památek. Šternberk byl oceněn titulem Historické město roku 2008.

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky ČR, historie, literatura, školy, správa, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Pavel Polívka

Těším se, jakožto téměř šternberák bydlící cca 4 km daleko, až kniha vyjde. Určitě (pokud to stihnu :)) si ji koupím.

úterý, 12. ledna 2021, 13:37

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.