sobota 20. dubna 2024 Marcela

Náměstí v kraji budou zdobit borovice i smrky. V Olomouci to bude douglaska, v Přerově osmimetrový smrk

Douglaska, smrk ztepilý či smrk stříbrný se stanou ozdobou náměstí v Olomouckém kraji během nadcházejících adventních svátků. Zřejmě nejvyšším stromem bude dvacetimetrová douglaska, která se bude tyčit na centrálním náměstí v Olomouci. Stromy většinou darovali městům obyvatelé nebo pocházejí z městských pozemků. V některých městech se již nyní začíná instalovat světelná výzdoba. V Jeseníku je již vánoční výzdoba dokončena.

Douglaska, která bude zdobit Horní náměstí v Olomouci, už více než 50 let roste na zahradě ve Věrovanech. „Strom městu nabídl jeho majitel pan Michael Otáhal. Jako hlavní důvod pro jeho pokácení uvedl, že strom je již příliš velký, kmen je spodní části vychýlený a mohl by tak ohrožovat své okolí," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá. Douglaska se podle zástupců radnice nachází přesně jeden kilometr od místa v Dubu nad Moravou, kde rostl strom pro vánoční trhy v roce 2016. „Kácení a převoz stromu je naplánováno na 18. listopad," dodala Štědrá.

Vánočním stromem pro Přerov bude osmimetrový smrk ztepilý z Jižní čtvrti III, který se bude kácet v sobotu 17. listopadu. Roste na pozemku města v ulici Třebízského. Ve stejný den bude strom přepraven na náměstí před radnici, kde bude oděn do vánočních ozdob a světel. „Poprvé se pak rozsvítí v neděli 2. prosince v 18:00 a rozsvěcovat ho bude nový přerovský primátor Petr Měřínský společně se školáky, kteří letos dostali ocenění Scholar," uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Světelná výzdoba zkrášlí ulice ve druhé polovině listopadu.

V Šumperku budou moci lidé obdivovat hned dva vánoční stromy pocházející z okolních obcí, jeden bude stát u radnice a druhý menší na takzvaném Točáku. Strom u radnice se bude instalovat kolem 3. prosince, strom na Točáku 21. listopadu. „Slavnostní rozsvícení stromu na Točáku proběhne 30.listopadu," uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková. Kvůli vánoční atmosféře budou navíc ozdobeny stromy na Hlavní třídě, novinkou bude letos nasvícení kašny U sovy v parku Sady 1. máje. „V letošním roce tak pořídíme nové osvětlení na kašnu a samozřejmě dojde k dílčím výměnám dosloužilého osvětlení. Celkově odhadujeme částku na vánoční osvětlení na zhruba 140 tisíc korun," doplnila Hajduková.

Jesenické náměstí bude zdobit původně sedmnáctimetrový smrk omorika, který roste na pozemku města v Bukovicích, instalován bude 19. listopadu. „Strom bude však zkrácen na výšku 12 metrů. Poté začne jeho výzdoba, slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne 2. prosince," řekl mluvčí radnice Richard Kapustka. V Jeseníku je navíc již téměř dokončena vánoční výzdoba, která se začala instalovat 1. listopadu.

Město Hranice bude na Masarykově náměstí zdobit desetimetrový stříbrný smrk, který věnovali občané Hranic ze své zahrady. Na náměstí by měl být instalován 23. listopadu. V ulicích se již instaluje vánoční výzdoba, která byla pořízena v minulých letech, uvedl mluvčí radnice Petr Bakovský.

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Štítky ČR, správa, příroda, zábava, Vánoce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.