pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Podle policie neexplodoval dům v Mostkovicích kvůli plynu. Možná šlo o zábavní pyrotechniku

Policisté vyloučili, že mohutný výbuch v rodinném domě v Mostkovicích na Prostějovsku letos v září způsobil plyn. Právě výbuch plynu se zpočátku považoval za příčinu detonace, která zdemolovala rodinný dům a poškodila zhruba šest desítek budov v okolí. Vyšetřování neštěstí pokračuje, řekl mluvčí prostějovské policie František Kořínek. Při detonaci zemřel majitel nemovitosti. Škody dosud nejsou přesně vyčísleny, půjdou do desítek milionů korun.

„Příslušná trestní věc je v současné době stále ve fázi prověřování. Výbuch plynu byl dosavadním prověřováním vyloučen. Vyžádaná odborná vyjádření nebyla policejnímu orgánu doposud dodána. Jedná se například o odborná vyjádření z odvětví chemie a genetiky, dále odborné vyjádření pyrotechnické služby a znalecký posudek z odvětví soudního lékařství," uvedl mluvčí policie.

PSALI JSME: Byla vyhlášena veřejná sbírka pro lidi, které zasáhl výbuch rodinného domu v Mostkovicích

Policie nechce upřesnit, s jakými vyšetřovacími verzemi pracuje. Podle ČTK je však jednou z nich i možný výbuch zábavní pyrotechniky. Svědčí o tom i to, že kriminalisté čekají na posudek pyrotechniků.

„Prověřujeme všechny okolnosti výbuchu v obci Mostkovice. Bližší informace však budeme moci sdělit až na základě výsledků znaleckých zkoumání," doplnil Kořínek.

FOTO: Vyšetřovatelé hasičů a policistů jsou pořád na místě vybuchlého domu v Mostkovicích

Případ vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Mohutná detonace otřásla Mostkovicemi 22. září. Exploze byla tak silná, že byla podle svědků slyšet v Prostějově vzdáleném pět kilometrů. Uvnitř sutin domu, který se po výbuchu částečně zřítil, byl nalezen mrtvý člověk. Podle policejní mluvčí šlo s největší pravděpodobností o třiatřicetiletého majitele domu.

Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poškodila nejen střechy či okna, ale podle starosty obce Jaroslava Pešky značně poničila také interiéry, kterým se prohnala. Rodinný dům, v němž explodovala zatím neznámá látka, byl už srovnán se zemí, značně poškozeny byly i další dva domy v sousedství.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, kriminalita, výbuch, Mostkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.