čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

FOTO: Ve Filipovicích se zastavila lanovka, hasiči museli 39 lidí evakuovat

Ve skiparku Filipovice na Jesenicku se dnes odpoledne zastavila dvousedačková lanovka. Hasiči a horská služba z ní dostali na zem 50 až 60 lidí, zasahoval také policejní vrtulník. Nikdo nebyl zraněn. Důvodem byla technická závada na lanovce, řekl majitel areálu Miroslav Páral. V neděli by zřejmě lanovka měla být opět v provozu.

„Lanovka se kvůli technické závadě zastavila. Nevěděli jsme, jak dlouho to bude trvat, proto jsme vyhlásili evakuaci, abychom nevystavili lidi dlouhému čekání," uvedl Páral. Na sedačce bylo podle něj v tu dobu 50 až 60 lidí. Zásah trval asi hodinu a půl. Teplota vzduchu se ve středisku odpoledne pohybovala nad osmi stupni Celsia.

Dispečink jesenické horské služby dostal výzvu k zásahu v 15:45. „Ihned jsme připravili potřebnou techniku a v šesti lidech vyrazili pod lanovku. Tam jsme okamžitě po vyhodnocení situace a dohodě s přítomnými členy Hasičského záchranného sboru Jeseníky začali se záchranou uvízlých osob," uvedl člen horské služby David Spiller. Na lanovce byli v době poruchy dospělí i děti.

Záchranáři s hasiči postupně spouštěli na zem uvízlé pasažéry. „Nejdříve jsme vylezli k sedačce, zajistili přítomné a potom jsme je pomocí lanové techniky spustili. Tak jsme postupně dostali na zem všechny lidi. K zásahu dokonce zamířil i vrtulník Policie ČR, který v podvěsu také někoho zachránil," uvedl Spiller.

Záchranáři letos v lednu zasahovali u podobné události v areálu Buková hora v Červené Vodě na Orlickoústecku. Sedačková lanovka se tam zastavila poté, co na ni spadl strom. Hasiči z ní evakuovali 71 lyžařů, nikdo nebyl zraněný nebo podchlazený. Jejich zásah trval zhruba tři hodiny.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky neštěstí, rekreace, Jesenicko, Filipovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.