pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Horská služba o víkendu vyjížděla v Jeseníkách k třiačtyřiceti zraněným osobám

Čtyřicet tři výjezdů ke zraněným osobám nejen na sjezdových tratích má přes uplynulý víkend za sebou Horská služba v Jeseníkách.

Vzhledem k tomu, že pokračují jarní prázdniny a na horách se každý týden vystřídá veliké množství dětí, jsou sjezdové tratě doslova přeplněny. „Kromě běžných a drobnějších zranění jsme také ve dvou případech měli u našich zásahů asistenci vrtulníku Letecké záchranné služby. Sjezdovky praskají ve švech, takže je na místě veliká opatrnost při jízdě a ohleduplnost k ostatním na trati,“ upozornil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Počasí i sněhová nadílka přejí v pohoří zimním sportům i turistice. „Problém je ale v tom, že přes den jsou sice teploty skoro jarní, v noci ale sníh zmrzne a dopoledne jsou tak na sjezdovkách místa, kde je povrch zcela zledovatělý. Přes den pak rozmrzá a pro změnu se tvoří mokrý a rozbředlý sníh, takže lyžaři i snowboardisté tomu musí přizpůsobit styl jízdy a neriskovat,“ varoval Michal Klimeš.

Dodal, že v některých částech sjezdových tratích zůstane ledovka déle ve stínu, a tak se střídají plochy měkkého a umrzlého sněhu. „Rychlé střídání povrchu sjezdovky pak může výrazně narušit jízdu, zvláště v případě velké rychlosti. V takovém případě skutečně hrozí pád a závažná zranění,“ doplnil náčelník Klimeš.

Tisková zpráva | Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky Horská služba, Jeseníky, zranění, záchranáři

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.