sobota 4. května 2024 Květoslav

V Přerově se objevila sýkora s tmavým pigmentem melaninu

Ochránce přírody v Přerově zpozoroval ptáka podobného sýkoře modřince, který byl zbarvený v jiných odstínech. Po odeslání fotografií a videa ornitologům se utvrdil, že jde o ptáka s pigmentovou vadou a namísto světlých barev u něho převažují tmavé.

Na krmítku v Přerově se po dobu jednoho dne zdržovala sýkora s melanismem, vzácnou pigmentvovou vadou, které si všimnul jeden z ochránců přírody. „Adin Vyhlídka ji naštěstí vyfotil a fotografie nám poslal. Ornitologové zůstali v úžasu, protože takto zbarvenou sýkoru modřinku ještě nikdy neviděli,“ říká místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Ve zbarevní melanistické sýkory chybí bílá a žlutá barva pro tento druh typická, a naopak převládají barvy černá a šedá. „Melanismus je zjednodušeně řečeno opak albinismu. U albínů převažuje bílé zbarvení, u melanistů naopak převažuje černé zbarvení. Je mnohem vzácnější než albinismus a objevuje se výjimečně u plazů, savců i ptáků,“ dodává Šafránek.

Podle vyjádření ornitologů sýkora s pigmentovou vadou není místní pták, ale tzv. „protahující“ sýkora ze severu nebo z hor. 

Moravský ornitologický spolek vyzývá ke zdokumentování podivně zbarevných a neznámých ptáků, které by se v zimním období mohli objevit na krmítkách. Zasílat je můžete na email mosprerov@seznam.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jarmila Kačírková

Štítky ornitologie, sýkora, modřinka, ptáci, pozorování, krmítko, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.