neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Žena virtuálnímu příteli zaslala 200 tisíc korun. Ukázalo se, že je podvodník

Policie v Hanušovicích řešila jeden z dalších podvodných případů, kterého se dopouští neznámí pachatelé přes sociální sítě, když se snaží z lidí vylákat peníze. Oklamaná žena v týdnu policistům oznámila, že se stala obětí člověka, který se vydával za amerického vojáka.

Na hanušovickou policii se v týdnu obrátila třiapadesátiletá žena s oznámením o podvodném jednání na sociálních sítích, prostřednictvím nichž z ní neznámý uživatel vylákal asi 200 tisíc korun. „Pachatel se vydával za příslušníka americké armády sloužícího v Sýrii a požádal oznamovatelku o přátelství,“ říká policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Žena si ke zdánlivému vojákovi na základě komunikace přes internet vytvořila citový vztah, což podvodníkovi napomohlo k jeho záměru poptávat u ní peníze. „Napsal jí, že v Sýrii přišel k nějakému zlatu, ke zlatým cihlám, které by jí rád zaslal, aby si je po jeho návratu z mise mohli případně společně užít. Následně ženu instruoval, aby komunikovala s přepravní společností a té uhradila platbu za přepravu a pojištění balíčku,“ popisuje Vybíhalová. 

Po zaplacení přepravy a pojištění přišel ženě email o zadržení zásilky tureckou celní správou, ale ta na výzvy o zaplacení celních poplatků odmítla reagovat. Virtuální přítel přišel s nápadem, že si vyřídí dovolenou a pro zlato do Turecka si přiletí sám. „Požádal oznamovatelku, aby mu v této situaci opětovně pomohla a poslala mu peníze. I v tomto případě mu poškozená vyhověla,“ dodává policejní mluvčí. Údajný voják po ženě vyžadoval další peníze, což zdůvodnil jeho zadržením v Turecku a potřebou uhradit právníka. „Když obdržela další žádost o zaslání peněz, uvědomila si, že se zřejmě stala obětí podvodníka a její další kroky vedly na policejní stanici,“ uzavírá Jiřina Vybíhalová. 

Policie v této souvislosti opětovně nabádá k obezřetnosti při komunikaci s neznámými lidmi a preventivně radí dodržovat následující body:

·       dobře zvažte, zdali přijmete nabízené přátelství od neznámého člověka na internetu

       dávejte si pozor na sliby týkající se vážného vztahu, zejména s osobou ze zahraničí

·       protistrana dokáže velmi citlivě působit zejména na osamělé osoby, milá slova, komplimenty,              lichotky

·       pachatelé jsou schovaní za identitou vzdělaného člověka např. lékaře, architekta, vojáka, různé            specialisty…

·       bývají rozvedení nebo ovdovělí a touží po vážném a harmonickém vztahu

·       předstírají intenzivní zájem o vaše soukromí, vědí, co osamělý člověk potřebuje

·       své oběti zpracovávají sladkými slůvky několik týdnů i měsíců

·       po určité době přichází se svými požadavky a to formou finanční pomoci např. na proclení                  cenného balíčku, na lékařské ošetření, pomoc po okradení, investice do podnikání….

DŮLEŽITÉ!

·       neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit              jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z              vás nezanedbatelné finanční prostředky

·       nesdílejte s nikým vaše intimní fotografie, mohou být později zneužity k vydírání

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, sociální sítě, FB, voják, Hanušovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.