úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

V prostějovských kasárnách zahájil činnost prapor bezpilotních systémů

Nový prapor bezpilotních systémů včera oficiálně zahájil činnost v leteckých kasárnách v Prostějově. Armáda zástupcům samosprávy a novinářům představila drony a další vybavení pro vzdušný průzkum. Slavnostního nástupu při příležitosti vzniku 533. praporu bezpilotních systémů a zahájení výcvikového roku 53. pluku průzkumu a elektronického boje se zúčastnil náčelník generálního štábu Aleš Opata a velitel pozemních sil Ladislav Jung.

Prapor bezpilotních systémů postupně zahrne různé velikosti dronů, a to včetně dronů bojových, s jejichž pořízením počítá koncepce výstavby armády. Nový prapor schopnosti armády v této oblasti centralizuje do jedné jednotky a bude mít na starosti i analýzu získaných dat.

Armáda má nyní ve výzbroji několik menších dronů, například Raven RQ-11B, který váží necelé dva kilogramy. K dispozici má i americké ScanEagle, jejich váha je do 22 kilogramů. Čeští vojáci stroje ScanEagle používají hlavně k průzkumu v Afghánistánu.

Podle dřívějších informací by si chtěla armáda pořídit víceúčelové drony, které budou vážit až 600 kilogramů. Budou vybavené průzkumnými přístroji či systémy pro elektronický boj a vojáci budou mít možnost na ně instalovat i zbraně.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky ČR, armáda, letectví, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.