středa 1. května 2024 Svátek práce

Návrh přemostění silnice na Svatý Kopeček je hotový. Náklady jsou odhadovány na necelých 100 milionů

Návrh přemostění východní tangenty na Svatém Kopečku je hotový a čeká na schválení památkářů. Projekt je odhadován na 100 milionů korun a zatím není jasné, kdo bude stavbu financovat. Primátor Žbánek slíbil most zahrnout do dlouhodobého investičního záměru.

Autorský tým architektů pod vedením Davida Mareše představil studii mostu, který by měl vést přes budoucí východní tangentu v Olomouci na Svatém Kopečku. Podle facebookových stránek petičního výboru „Zachovejme tradiční silnici na Svatý Kopeček“ most akceptuje Ředitelství silnic a dálnic a kladné stanovisko by měl získat taktéž od památkářů.

Podle autorů je most řešený tradičně, pomocí náspů, které jsou navrženy pozvolně, aby z ploché krajiny vystupovaly měkce. „Díky mírnému sklonu lze zbývající plochu náspů, které navazují na okolní pole, zemědělsky obhospodařovat. Most je řešený jako plochý oblouk o jednom poli s rozpětím 53,90 m, celkovou délkou 72,25 m a šířkou 13,50 m. Oblouk dodává mostu velkorysost a současně eleganci a lehkost. Je navržen ortogonálně na osu převáděné silnice, řidič jedoucí po východní tangentě bude tedy vnímat šikmost křížení obou komunikací, což dodá poutní cestě větší význam," popisují své dílo autoři.

Silnice na Svatý Kopeček, ale i stezka pro pěší a cyklisty, která povede odděleně od silnice také na konstrukci mostu, zůstanou na své původní trase.

Kontroverzní téma představuje ochranné pásmo baziliky na Svatém Kopečku, jelikož Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požaduje stavbu přeložky silnice III/4432, která by měla vést podél východní tangenty a za mostem se napojit na původní silnici. S tímto krokem nesouhlasili památkáři právě z důvodu narušení ochranného pásma baziliky a blízké poutní aleje stromů. ŘSD, které je přesvědčeno o opaku, nechává návrh posoudit orgánem státní památkové péče a následně také upraví dokumentaci a uvede variantu s mostem a bez mostu. „Jelikož se klíčoví aktéři předběžně vyjádřili, že budou s mostem souhlasit, zůstává tento krok ze strany ŘSD nejasný,“ uvádí na svých facebookových stránkách členové petice.

Nezodpovězenou otázkou zatím zůstává, kdo bude financovat projekt mostu, který je odhadován na 100 milionů korun. „Primátor Miroslav Žbánek na jednání pracovní skupiny přislíbil, že stavba mostu bude zahrnuta do dlouhodobého investičního záměru. Bez dalších státních nebo krajských dotací se ale zadlužení město neobejde,“ dodávají členové petice.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Zachovejme silnici na Svatý Kopeček

Štítky most, Svatý Kopeček, projekt, tangenta, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.