sobota 4. května 2024 Květoslav

O využití bývalých kasáren v olomouckém Neředíně se zatím nerozhodlo

O využití rozlehlého areálu bývalých kasáren v Olomouci-Neředíně, kde dlouhá léta bylo zázemí vrtulníkové základny sovětské armády, není rozhodnuto ani po třech desítkách let po jejím odchodu. Radnice původně počítala s tím, že tam vybuduje podnikatelskou zónu, nyní však zvažuje i stavbu depa pro tramvaje a autobusy Dopravního podniku města Olomouce.

Podle územního plánu může na sedmi hektarech v areálu bývalých kasáren, které vlastní město, být lehká výroba s vysokou přidanou hodnotou. Zástupci města proto loni jednali na ministerstvu průmyslu a obchodu o možné dotaci na vybudování infrastruktury u těchto pozemků.

Mezitím ale město podle primátorova náměstka Martina Majora začalo uvažovat o tom, že volná plocha by mohla být v budoucnu využita pro stavbu nového depa dopravního podniku. Tramvaje totiž nyní parkují ve staré vozovně v centru Olomouce. „Tyto pozemky (v Neředíně) jsou nyní jednou z lokalit, kde se prověřuje možnost budoucího umístění depa dopravního podniku. Takže jsou dvě varianty. Buď tam bude podnikatelská zóna, nebo depo,“ uvedl Major.

Otazníky zatím visí také nad financováním případné stavby depa, která si vyžádá nejméně stovky milionů korun. Investici by město mohlo uvést v život pouze s pomocí dotací. O tom, jak bude plocha bývalých kasáren v Neředíně v budoucnu využita, by město podle Majora mohlo mít jasnější představu za několik měsíců.

Vybudování podnikatelské zóny v Neředíně by podle dřívějšího odhadu stálo několik desítek milionů korun, dotace MPO může pokrýt až 75 procent nákladů. Zhruba třetinu pozemků v areálu bývalých neředínských kasáren vlastní město, zbývající část parcel má soukromé majitele. Na pozemcích je třeba vybudovat infrastrukturu a silnice. Nový podnikatelský areál by investorům přišel vhod, jelikož tři městské průmyslové zóny jsou už obsazené.

Na letišti v Olomouci-Neředíně v letech 1968 až 1990 byla velká vrtulníková základna sovětské armády, na které bylo umístěno zhruba pět desítek vrtulníků včetně obřích transportních helikoptér. Sovětská armáda v Neředíně využívala 25 objektů, z nichž většina po jejím odsunu zůstala nevyužita a dlouhá léta chátrala.

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky ČR, Rusko, armáda, historie, reality, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.