sobota 4. května 2024 Květoslav

Most na Masarykově třídě je asi na týden uzavřený. Dnes začíná demoliční fáze

V pondělí 6. dubna byla zahájena demolice poloviny starého mostu na Masarykově třídě v Olomouci. Po dobu bouracích prací, které budou trvat přibližně týden, bude most pro veřejnost z bezpečnostních důvodů zcela uzavřen. Náhradní trasa pro chodce vede ulicemi Dukelská, Praskova, Wanklova, Gorazdovo náměstí, Komenského a Husova. Úplná srážka mostu bude trvat až pět týdnů.

„V průběhu března jsme postupně přeložili všechny inženýrské sítě kolem mostu. Ty jsme uložili do nadzemního kolektoru na návodní straně. Současně s tím jsme podélně rozřezali nosnou konstrukci mostu tak, aby bylo možné zahájit bourací práce,“ popisuje investiční ředitel Povodí Moravy, Tomáš Bělaška.

Kvůli pracím na mostě se vypustila také jezová zdrž a hladina Moravy má tak přirozenou výšku. Bylo nutné jí snížit tak, aby těžká technika mohla pracovat v korytě řeky. Po fázi demolice dojde k výstavbě povodní strany mostu, tedy strany blíže k vysokoškolským kolejím, která bude dokončena začátkem jara příštího roku. Následně se práce přesunou na stranu návodní.

Práce zatím běží dle stanoveného harmonogramu, nicméně opatření kvůli koronavirové nákaze mohou vést k jejích omezení. „V případě vodních staveb je situace komplikovanější z toho důvodu, že harmonogram prací úzce závisí na hydrologické situaci, ročním období, povinnosti dodržovat podmínky orgánů životního prostředí a řadě dalších faktorů. U některých staveb se tak může i relativně krátké zdržení výrazně promítnout do celkové doby výstavby,“ vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nový most bude pravděpodobně dokončený na jaře 2022. „Most vytvoří společně s náplavkou hlavní dominanty nového nábřeží. Budoucí podoba koryta řeky se už nyní začíná rýsovat. Rekonstrukce mostu na ulici Masarykova představuje předposlední fázi při výstavbě této etapy protipovodňové ochrany, díky níž obyvatelé Olomouce získají nejen požadovanou ochranu před povodněmi, ale i moderní volnočasovou zónu nabízející atraktivní prostředí s přístupem k řece,“ dodává Gargulák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky most, demolice, Masarykova, třída, Morava, řeka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.