neděle 19. května 2024 Ivo

Nový přípravek pro hydroponické pěstování zvyšuje produkci zeleniny

Olomoučtí vědci vyvinuli hydroponické hnojivo pro plodovou zeleninu, které zvyšuje výnosy o pět až deset procent. Nese název VegetUP, a protože je ho k doporučenému ředění potřeba velmi malé množství, vědci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH), jsou schopni ho pro zájemce připravovat sami.

Podle vědců z výzkumného CRH, kteří přípravek pro zálivku při hydroponickém pěstování plodové zeleniny vytvořili, používání VegetUPu může zvýšit produkci až o deset procent.   

Přípravek navyšuje produkci plodové zeleniny a současně oddaluje stárnutí rostlin, takže ty mohou plodit rovnoměrněji po celou dobu své vegetace. Pomáhá rovněž rostlinám lépe zvládat teplotní výkyvy,“ říká jeden z autorů Radoslav Koprna z CRH.

Hydroponické pěstování znamená, že se rostliny pěstují pouze v živném roztoku bez půdy. „Zatímco u jiných látek je potřeba mikromolární množství, v tomto případě je to nanomolární množství do velkých objemů vody. Doporučené ředění je v jednotkách mililitrů na desetitisíce litrů zálivky. Zájemci se na nás mohou obracet, ale už jsme také sami začali oslovovat velké pěstitele. O žádné podobné látce na trhu nevím,“ doplňuje Koprna.

Díky registraci hnojiva Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským by mělo být účinné a pro životní prostředí nezávadné. 

CRH pro biotechnologický a zemědělský výzkum sdružuje vědecké týmy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a olomouckých pracovišť Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hydroponie, hnojivo, pěstování, produkce, vědci, VegetUP, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.