neděle 19. května 2024 Ivo

Fakultní nemocnice se ubránila podezřelému kyberútoku

Správci počítačového systému Fakultní nemocnice Olomouc zaznamenali podezřelé aktivity, které mohou souviset s avizovaným kybernetickým útokem, před nímž ve čtvrtek varoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera počítačový systém FN Olomouc ataku zvenčí odolal.

Experti NÚKIB ve čtvrtek uvedli, že v Česku hrozí v nejbližších dnech útoky na počítačové systémy nemocnic a další významné cíle. „Avizovaným hackerským útokům jsme odolali. Zaznamenali jsme zvýšenou aktivitu skenování sítě z avizovaných IP adres a měli jsme na doporučení všechny systémy nadstandardně zálohované. Fungujeme toho času bez omezení,“ uvedl bez dalších podrobností Fritscher.

Ve čtvrtek v noci se terčem kybernetického útoku stala Fakultní nemocnice Ostrava. Cílem byl jeden z jejích serverů. Útok odrazila. Podobné útoky správci její sítě odrážejí často, řekla mluvčí zdravotnického zařízení Petra Petlachová.

Útoky jsou podle NÚKIB nyní v přípravné fázi, hlavně přes takzvané spear-phishingové kampaně. Phishing používají podvodníci k získávání citlivých údajů. Rozesílají e-mailové zprávy, jež často vyzývají adresáta k různým úkonům a zadání dat. Spear-phishing pak cílí na konkrétní adresáty.

Úřad hrozbu kyberútoků hodnotí na úrovni vysoká, tedy hrozba je pravděpodobná až velmi pravděpodobná. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v Senátu uvedl, že hackeři se už pokusili napadnout některé nemocnice i ministerstvo zdravotnictví. Útoky se podle něj zatím daří odvracet, ale mohou postupně zesilovat.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky kriminalita, počítače, nemocnice, kyberútok, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.