pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouckém kraji loni vzrostla stavební produkce o pětinu

Základní stavební výroba v Olomouckém kraji loni hlavně díky inženýrskému stavitelství vzrostla o pětinu na 7,191 miliardy korun. Tempo jejího růstu bylo druhé nejvyšší v České republice. Rychleji se stavební produkce zvýšila pouze v Plzeňském kraji, a to o 25,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Vyšší stavební produkce v Olomouckém kraji byla loni zapříčiněna hlavně růstem inženýrského stavitelství, jehož hodnota se zvýšila o bezmála 53 procent na 2,353 miliardy korun. Inženýrské stavitelství zahrnuje výstavbu a změny na dopravních stavbách, telekomunikačních, elektrických a trubních vedeních, stavbách pro průmyslové účely a ostatních inženýrských dílech.

Hodnota pozemního stavitelství, do kterého patří stavba bytových a nebytových budov, loni v Olomouckém kraji v meziročním srovnání vzrostla o 6,1 procenta na 4,683 miliardy korun.

V Olomouckém kraji se loni kromě produkce zvýšil i průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více pracovníky, a to o 11,9 procenta na 2881. Průměrná hrubá měsíční mzda stavbařů meziročně stoupla o 4,9 procenta na 33 284 korun. V celém Česku se zvýšila o 6,2 procenta na 39 486 korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, Olomoucký kraj, 2019

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.