sobota 18. května 2024 Nataša

Tři nemocnice v kraji začnou od dnešního dne nově testovat na koronavir i samoplátce

Odběrová místa u nemocnic v Prostějově, Přerově a Šternberku na Olomoucku začnou od pátku testovat na nový typ koronaviru kromě indikovaných pacientů také samoplátce. Cena vyšetření je 2900 korun. "Středomoravská nemocniční se rozhodla tuto novinku nabídnout jako doplňkovou službu laboratoře v Nemocnici Prostějov," řekla mluvčí nemocnic Radka Miloševská. V Česku dnes bylo zahájeno bezplatné testování kolektivní imunity zaměřené na nový koronavir, o které je veliký zájem. Na mnoho lidi se ani nedostalo.

Oddělení laboratorní medicíny v Nemocnici Prostějov zvýšilo před velikonočními svátky kapacitu vyšetření zaměřených na nový koronavir. Denně tak může vyhodnotit přes 200 vzorků. "Rozhodli jsme se proto jako doplňkovou službu nabídnout možnost nechat se vyšetřit také samoplátcům, tedy lidem, které k vyšetření neindikuje lékař či hygienik, ale kteří mají sami zájem nechat se otestovat," uvedla předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsová.

Laboratoře v Nemocnici Prostějov podle Marsové zároveň garantují, že se kvůli testování samoplátců neprodlouží vyšetřovací čas u vzorků od pacientů, které na testování odeslali hygienici či lékaři. Samoplátci se na rozdíl od indikovaných pacientů nemusejí k odběrům předem objednávat. Stačí přijít v provozní době odběrového místa. Na pokladně v nemocnici zaplatí zájemce poplatek a s dokladem pak přijde na odběrové stanoviště.

"Výsledek je k dispozici do druhého dne od provedení testu. Negativní výsledek zašleme klientovi SMS zprávou či emailem dle jeho volby. O pozitivním výsledku jej podle předpisů musí informovat nejdříve příslušná hygienická stanice," podotkla Marsová.

V dnes zahájeném testování kolektivní imunity bude v Česku otestováno až 27.000 lidí. V Olomouci, Litovli a Uničově začne v pátek testování 4000 lidí přihlášených do studie. Zájem o testy byl v krajském městě enormní. Všechna místa od pátku až do začátku května byla v objednáckovém systému zaplněna během dvou hodin. V Litovli a Uničově by mělo projít od pátku testem 2500 lidí. I tam už jsou kapacity beznadějně obsazeny. Hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) kvůli tomu stále jedná o zvýšení počtu míst.

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, testování, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.