pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jeden z nejkrásnějších hřbitovů na Moravě oslavil stodvacáté výročí

Konec května přinesl významné výročí od založení Městského hřbitova Prostějov. Oficiální vysvěcení a formální otevření připadlo na 27. května 1900, ale úplně první pohřeb se zde konal až prvního července. Zatímco původní křesťanský hřbitov se nacházel nedaleko centra města u kostela sv. Petra a Pavla, nový hřbitov, k jehož vybudování koncem 19. století přispěly nejen hygienické, ale také estetické důvody, zaujal místo za městem v Brněnské ulici.

Stavební projekt měl na starost tehdejší městský stavitel Jan Skoupil a prvním správcem nového místa odpočinku se stal František Havránek, městský zahradník, který se staral o výsadbu zeleně a zahradní estetiku objektu. 

Pietní místo od života městského shonu odděluje novorenesanční brána, nesoucí informaci o letopočtu založení a první a poslední písmeno z řecké abecedy. Alfa a omega tak symbolizuje počátek a konec v analogii k lidskému životu. 

Na necelých osmi hektarech půdy se kromě řady umělecky cenných pomníků a náhrobků nachází smuteční obřadní síň, urnový háj, kolumbárium, ale také novější vsypová loučka.  

V případě, že byste měli pro místa posledního odpočinku zvláštní slabost a chtěli si ho projít skrz naskrz celý, museli byste mezi hroby a památníky ujít přesně pět kilometrů. Původní koncept správce Havránka zahrnoval parkovou úpravu, jejíž součástí byla stávající stromová alej a vonný sad kvetoucích keřů. V současnosti přibyly také nové stromy okrasných hrušní, liliovníků nebo višní. Prostor stále prochází opravami a rekonstrukcemi. Mezi ty nejnovější patří rozšíření urnových hrobů a kolumbárií.  

Od roku 1958 je objekt hřbitova nemovitou kulturní památkou. Mezi chráněné hroby patří například hrob básníka Jiřího Wolkera, novináře Josefa Krapky-Náchodského nebo hudebního skladatele Františka Neumanna. 

Termín kolumbárium pochází z latinského columbarius, což v překladu znamená holubník. Ve starověkém Římě označovalo podzemní hrob s výklenky pro urny s  pozůstatky zemřelých. V současnosti jde o stavbu nebo stěnu s uzamykatelnými výklenky, určenými pro uložení uren, vystavení portrétů zemřelých a upomínkových předmětů. Zdroj: www.etymonline.com

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prostejov.eu

Štítky hřbitov, výročí, památka, smrt, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.