sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Bývalá olomoucká synagoga bude mít svůj památník v podobě bronzového modelu. Bude stát na Palachově náměstí

Příští rok na jaře bude na Palachově náměstí odhalen bronzový model bývalé olomoucké synagogy, kterou na podzim 1939 vypálili nacisté. Na jeho přípravě se podílí také katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého (PřF UP).

Cílem projektu je vytvořit památník bývalé olomoucké synagoze, která stávala od roku 1897 na dnešním Palachově náměstí a byla zapálena v noci z 15. na 16. března 1939 místními nacisty. Synagogu dnes připomíná pamětní deska na budově filozofické fakulty odhalená v roce 1990,“ říká Petr Papoušek z Židovské obce Olomouc.

Šablonou pro odlití bronzového památníku bude plastový model z 3D tiskárny, který poskytne katedra geoinformatiky PřF UP. Kvůli rozměrům modelu (100 x 60 x 91 centimetrů) ho odborníci z katedry budou muset nařezat a vytisknout po částech, které se následně zkompletují. Doba tisku se zatím odhaduje na tři až čtyři týdny. 

Model vznikal na základě plánů nakreslených sochařem Jiřím Žlebkem v měřítku 1 : 1 vůči plánovanému bronzovému modelu. Výhodou bylo, že synagoga je stranově souměrná, takže stačilo vymodelovat jednu její polovinu a tu druhou poté pouze horizontálně převrátit,“ komentuje Stanislav Popelka z katedry geoinformatiky.

Podle slov Papouška je v současné době další postup závislý na finanční náročnosti a výši podpory ve formě příspěvků, darů a dotací. „Pokud by vše šlo podle plánu, mohl by se památník odhalit v březnu 2021,“ dodává Papoušek.

Synagoga, postavená v maursko-byzantském stylu, byla slavnostně otevřena v dubnu roku 1897. Místní židovské obci sloužila necelých dvaačtyřicet let až do noci z 15. na 16. března 1939, kdy byl v synagoze založen požár nacisty. Následky požáru potom vedly k její konečné demolici. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UPOL

Štítky synagoga, model, památník, UPOL, Olomouc, 3D tisk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.