pondělí 29. dubna 2024 Robert

Právnická fakulta pojmenuje knihovnu po Miladě Horákové. 70 let od monstrprocesu připomene dobovou videoprojekcí

Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci (PF UPOL) pojmenuje svou nově postavenou knihovnu po české právničce, političce, bojovnici za práva žen a oběti justiční vraždy během komunistických politických procesů Miladě Horákové. Smutné výročí její popravy připomene videoprojekce na budovu děkanátu PF.

Nová knihovna ponese jméno Milady Horákové, která je dnes významným symbolem protikomunistického odboje a odporu. V sobotu 27. června to bude 70 let od justiční vraždy této demokratické političky a právě při té příležitosti bude podepsáno Memorandum o spolupráci, jehož předmětem nebude jen užití názvu knihovny (Milada Horáková Library), ale také oprávnění používat jméno doktorky v souvislosti se studentskými soutěžemi, workshopy nebo konferencemi.

„Věříme, že přispějeme k důstojnému uctění její památky, šíření jejího odkazu a naši posluchači si uvědomí hlubší smysl studia práv,“ říká Blanka Vítová, proděkanka pro organizaci a rozvoj, která je společně s proděkanem Martinem Faixem pověřena dohledem nad stavbou knihovny.

S aktem pojmenování knihovny souhlasila Jana Kánská, dcera doktorky Horákové, která v současné době žije v USA. „Nápad právnické fakulty považuji za velmi hezký. Je to dobrý způsob, jak uctít matčinu památku. Ode mne máte zelenou. Děkuji vám za tento počin,“ reagovala na žádost právnické fakulty.

Smutné výročí a osudy odsouzených obětí v největším vykonstruovaném monstrprocesu padesátých let připomenou videoprojekce, které bude o víkendu fakulta promítat na budovu děkanátu PF, bývalé sídlo Okresního výboru KSČ. 

„Ve zhruba patnáctiminutové smyčce si připomeneme nejen osobnost této význačné demokratické političky, ale také dalších dvanácti lidí nespravedlivě odsouzených v procesu s takzvanou skupinou Milady Horákové,“ dodává rektor UP Jaroslav Miller. Začátek projekce je naplánovaný na 9 hodin večer. Za okny druhé budovy PF bude v noci, symbolicky za každého odsouzeného, dohromady svítit třináct lamp. 
 

Milada Horáková byla zatčena 27. září 1949. Ve vykonstruovaném politickém procesu byla 8. června 1950 odsouzena za údajnou velezradu a špionáž k trestu smrti. Poprava byla stanovena na 27. června 1950. Tento den se stal Dnem památky obětí komunistického režimu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda (fotokoláž)

Štítky Milada, Horáková, mostrproces, práva, fakulta, UPOL, projekce, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.