neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

FOTO: V zoo Olomouc se narodila dvě mláďátka vzácných lvíčků

Olomoucká zoo se pochlubila radostnou novinkou! V červnu se zde narodila mláďata lvíčků a rovnou dvojčata. Ve volné přírodě v brazilských pralesích přitom lvíčci patří k ohožených druhům a na světě se jejich počet odhaduje na pouhopouhých 3000 jedinců.

Mláďátka lvíčků se sice narodila už 9.6.2020, ale skvělou zprávu ZOO Olomouc oznámila až během včerejšího dne. „Dnes víme, že je vše v pořádku a radostná zpráva se může rozletět světem. Veškerou péči o mláďata ihned po narození přebírá otec, později i ostatní členové rodiny, zatímco k matce se mláďata dostanou pouze na kojení,“ dodává zooložka Jitka Vokurková.

Dvojčata pocházejí od osvědčeného páru, který už vychoval 6 mláďat. Pár tvoří samice z francouzské Zoo La Palmyre a samec ze Zoo Dvůr Králové. Celkem se v olomoucké zahradě odchovalo 15 mládať. Aktuální počet jedinců je 10.

Lvíčci náleží k drápkatým opicím, obývají tropické deštné lesy Brazílie. Mají přeměněné nehty na drápky, pro svůj malý vzrůst bývají označovány jako marmosetky, což ve francouzštině znamená trpaslík. Váží kolem 600-700 g, v přírodě se dožívají cca 10-15 let, skáčou do vzdálenosti 5 m. Žijí v párech nebo malých rodinných skupinkách v korunách stromů, kde většinou rodí jediná vůdčí samice, u podřízených samic, jejích dcer, nedochází ani k ovulaci. Mláďata nosísamec nebo další členové rodiny na zádech. Matka mláďata nejprve několik týdnů kojí, poté jim začne pomalu dávat i pevnou potravu (nejčastěji hmyz), kterou pečlivě rozmačká ve svých prstech. Jejich hlava, krk a lopatky jsou porostlé jakoby lví hřívou. Jsou to velice inteligentní zvířata, která dokáží před nebezpečím velice rychle uprchnout. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Olomouc

Štítky ČR, ZOO, Oomouc, mládě, lvíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.