sobota 4. května 2024 Květoslav

Nové parkovací automaty zjednoduší platby a zefektivní práci strážníků

Poruchové a zastaralé parkovací automaty v Jeseníku letos v září nahradí parkomaty nové. Výměna přístrojů s sebou ponese také úpravu ceníku za parkovné a změny parkovacích hodin na náměstí.

Moderní stroje budou mít menší spotřebu energie a jejich uživatelé budou mít více možností platby než doposud. Platba bude možná prostřednictvím platební karty, mobilní aplikace nebo mincí. 

Za první půlhodinu řidič zaplatí deset korun a za každou další započatou hodinu dvacet korun. V centru města, na Masarykově náměstí, bude za parkování delší než hodinu příplatek. Druhá a každá další hodina přijde na čtyřicet korun. Další novinkou bude zpoplatněné parkování na Masarykově náměstí v sobotu od 8 do 12 hodin. „V tuto dobu náměstí žije jako ve všední dny. Obchody jsou otevřené a lidé sem jezdí za nákupy, přibývá i turistů, konají se zde svatby. Tímto opatřením chceme regulovat hustotu dopravy, je to běžný trend. Řidiči by si měli uvědomit, že pokud chtějí parkovat přímo v centru města, musí si připlatit,“ říká místostarosta Jeseníku Václav Urban.

Největší výhodou modernějších parkomatů je skutečnost, že se platící řidiči nebudou muset vracet k autu, aby za okno umístili parkovací lístek. V prvním kroku placení se do systému zadává registrační značka vozidla, poté se zvolí délka parkování a následně se zaplatí jednou ze tří možností plateb. „Lidé nejsou příliš zvyklí na zadávání registrační značky, které jim zprvu může připadat zdlouhavé. Je to však jako při zavádění každé novinky,“ říká místostarosta Urban.

V případě, že řidič platí přes parkomat, je nutné registrační značku zadat vždy. Při použití aplikace však tento krok stačí provést pouze jednou. Výhodou mobilní aplikace oproti platbě na místě, je možnost prodloužení délky parkování z jakéhokoli místa. „Pomocí mobilní aplikace, po vyfocení registrační značky, ihned zjistíme, zda řidič zaplatil nebo ne. Odpadne tak kontrola parkovacích lístků za sklem, což bývá někdy problematické,“ vyjádřil se k inovaci Radek Sedlář, zástupce ředitele Městské policie Jeseník.

Ve městě je celkem sedm parkovacích automatů, na Masarykově náměstí, v ulicích Lipovská, Dukelská, K. Čapka a na náměstí Svobody. Na náměstí Svobody bude namísto dvou nově pouze jeden a v ulici Dukelská jeden přibude. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jesenik.org

Štítky parkování, parkomat, automat, inovace, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.