čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Veřejné mínění v souvislosti s užíváním e-koloběžek budou zkoumat psychologové z olomoucké univerzity

Univerzita Palackého zastupuje Českou republiku v jednom z prvních mezinárodních průzkumů spojených s užíváním elektrických koloběžek. Jeho výsledky vrhnou světlo na některé problematické aspekty nového fenoménu, vyzdvihnou také jeho pozitivní stránky a umožní srovnání v mezinárodním kontextu.

Od května je v Olomouci možné využívat sdílené elektrické koloběžky, které fungují na podobném principu jako koncept sdílených jízdních kol. V souvislosti s jejich užíváním se Česká republika zapojila do mezinárodního výzkumu, jehož záměrem je zmapování chování a zkušeností jejich uživatelů ve městech. Za realizací průzkumu stojí belgický dopravní institut VIAS, který byl donedávna známý pod zkratkou BRSI (Belgian Road Safety Institute). 

Garantem výzkumu pro Českou republiku je olomoucká Univerzita Palackého (UP). „Připravili jsme pro veřejnost dotazník, v němž se budeme ptát na konkrétní zkušenosti s e-koloběžkami. Oslovit přitom chceme jak ty, kteří tento dopravní prostředek aktivně využívají nebo se na to chystají, tak i ty, které tento způsob dopravy neláká, ale potkávají se s ním při svém každodenním pohybu po městě,“ vysvětluje Matúš Šucha z katedry psychologie Filozofické fakulty UP.

Psychologové z UP vyzývají potenciální zájemce o vyplnění dotazníku, které zabere asi 15 až 25 minut. „Neexistují zde žádné správné nebo chybné odpovědi. Podstatné jsou osobní zkušenosti a názory,“ dodává Šucha. Dotazníky by měly pomoci výzkumníkům zodpovědět otázky, zda nám systém sdílených e-koloběžek usnadní životy nebo nás po čase začnou obtěžovat a budou spíše komplikovat běžný provoz ve městě.

Služby sdílených jízdních kol a koloběžek se rozšiřují v mnoha evropských městech. Tzv. e-scooters se například v Helsinkách objevili loni a různé druhy a velikosti nabízí už celkem čtyři provozovatelé. Za největší výhodu je považována samozřejmě ekologická doprava po městě, ale jsou oblíbené také pro tichý provoz a snadné ovládání. Vedle pozitivních zkušeností přibývá i negativních poznatků, jako je vhodné odkládání prostředků nebo pravidla jejich užívání. 

„Výsledky výzkumu budou k dispozici v průběhu podzimu a poskytnou informace ohledně názorů občanů České republiky na nový fenomén e-koloběžek v našich městech a srovnání s názory občanů dalších evropských zemí,“ uzavírá Matúš Šucha z FF UP.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu (Pavel Snášel)

Štítky e-koloběžky, průzkum, mezinárodní, ČR, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.