pondělí 29. dubna 2024 Robert

Příští týden odstartují barokní slavnosti. Uvede je koncert v Kapli Božího Těla

Olomouc ožije nadcházející měsíc barokní atmosférou. Ve městě se chystají tradiční Olomoucké barokní slavnosti, které přinesou pět představení na pěti různých místech města. Součástí festivalu bude i oslava 20 let od zapsání Sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO. Termín letošního osmého ročníku je posunutý, naplánován je na 4. srpna až 9. září. Novinkou je volné vstupné, kterým chtějí pořadatelé vyjít vstříc oživení kultury po karanténních opatřeních, za pořadatele o tom informovala Jitka Korpasová.

„Festival bude zahájen v úterý 4. srpna v 19:00 koncertem Clara Schumann v Kapli Božího Těla. Jak už samotný název koncertu napovídá, půjde o výběr z děl romantické skladatelky a klavíristky Clary Schumannové (1819 až 1896). Ta ve své době patřila mezi nadané klavíristy a skladatele, sama už od dětství vystupovala jako zázračné dítě,“ uvedla Korpasová. Posluchači se mohou těšit na interpretaci její hudby v podání klavíristky Petry Matějové, která zahraje na dobový klavír za doprovodu souboru Musica Florea.

V sále Arcibiskupského paláce se 6. srpna chystá jedinečný projekt nazvaný Conventus Quatuor, půjde o setkání souborů ze zemí visegrádské čtyřky, které se specializují na interpretaci staré hudby. Na koncertě zazní hudba především z období klasicismu. V kostele Panny Marie Sněžné zazní 16. srpna kantáty skladatele Johanna Sebastiana Bacha v podání Letní školy barokní hudby a souboru Czech Ensemble Baroque. Čtvrtý koncert s názvem Smrt královny se uskuteční 21. srpna ve freskovém sále Základní školy Komenium, půjde o melodramatické zhudebnění událostí okolo smrti francouzské královny Marie Antoinetty od hudebního skladatele Jana Ladislava Dusíka (1760 - 1812).

Závěr letošního festivalu bude patřit oslavám Sloupu Nejsvětější Trojice, jedinečnému baroknímu skvostu, od jehož zapsání do seznamu památek UNESCO uběhne v listopadu 20 let. V podání souboru Musica figuralis s uměleckým vedoucím Markem Čermákem zazní Symfonie C dur olomouckého skladatele Antona Neumanna (1720 - 1776) a tři světové premiéry stejného autora Salve Regina, Te Deum a Missa Sanctissimae Trinitatis, uvedli pořadatelé. Koncert je naplánován na 9. září v kostele sv. Mořice.

Autoři | Tisková zpráva | Foto FB: Olomoucké barokní slavnosti

Štítky ČR, hudba, festival, baroko, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.