čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Olomouc v září navštíví varhaníci z pěti zemí. Zahrají na Mezinárodním varhanním festivalu

Do Olomouce zamíří v září hvězdy mezinárodní varhanní scény, přijedou na Mezinárodní varhanní festival. Na pěti koncertech vystoupí varhaníci z USA, Ruska, Francie, Německa a České republiky. Letošní 52. ročník připomene 150 let od narození významného francouzského varhaníka a skladatele Louise Vierna a deset let od úmrtí dlouholetého prezidenta a dramaturga festivalu Antonína Schindlera, který stál u zrodu akce v roce 1969. Sdělila to mluvčí pořádající Moravské filharmonie Olomouc Andrea Pitronová.

Festival se uskuteční od 3. do 17. září v katedrále sv. Václava a chrámu Panny Marie Sněžné. „V účinkujících sólistech se zrcadlí váha a prestiž, které se Mezinárodní varhanní festival ve světě těší. V rámci tradičního počtu pěti festivalových koncertů tak vystoupí varhaníci z pěti zemí, kteří již zavítali na kůry takových kostelů a katedrál, jako jsou například katedrály v Turíně, Antverpách a Gentu, Notre-Dame v Paříži, dóm sv. Štěpána ve Vídni či katedrála sv. Pavla v Londýně,“ uvedl ředitel olomoucké filharmonie Jonáš Harman.

Na zahajovacím koncertu vystoupí 3. září Karel Martínek, který patří mezi nejlepší české improvizátory a současně je dramaturgem festivalu. Druhý koncert představí jednoho z nejžádanějších amerických varhaníků a držitele prestižní ceny Grammy Nathana J. Laubeho. O třetí koncert se postará ruský virtuozní varhaník Timur Chaliullin. Hostem festivalu bude také německý varhaník a cembalista Bernhard Klapprott, který se během koncertu představí jako hráč na oba tyto nástroje. Závěrečný koncert bude patřit titulárnímu varhaníkovi pařížské katedrály Notre-Dame Vincentu Duboisovi, jehož program symbolicky zakončí vlastní improvizace na jméno Louis Vierne.

Koncerty se budou konat v místech, kde se nacházejí jedny z nejhodnotnějších varhan na Moravě. Varhany na hlavním kůru olomoucké katedrály sv.Václava pocházejí z roku 1886, mají tři manuály a 50 znějících rejstříků. Jde o mistrovskou práci vyhlášené varhanářské dílny Bratři Riegrové. Varhany v chrámu Panny Marie Sněžné postavil roku 1730 králický varhanář Johann Gottfried Halbich mladší, představitel velmi známého varhanářského rodu. Nástroj má dva manuály, 28 rejstříků a mechanickou trakturu, doplnila mluvčí filharmonie.

Autoři | Tisková zpráva | Foto mfo.cz

Štítky hudba, filharmonie, festival, varhany, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.