neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Pevnost poznání seznamuje děti s vědeckým prostředím. Kromě táborů nabízí i celoroční badatelské kroužky

Olomoucká Pevnost poznání organizuje vědecké příměstské tábory pro mladé badatele s možností nahlédnout do opravdových laboratoří a interaktivních expozic science centra a planetária.

Organizátoři jednotlivých turnusů, které trvají od 6. července do 14. srpna, se dětem snaží zábavnou cestou přiblížit školní předměty jako je biologie, chemie, matematika nebo fyzika a vyvrátit tak jejich punc obtížnosti spojené s příliš velkým množstvím teorie. 

Táborníci si v rámci prázdninového turnusu vyzkoušejí poznávání druhů rostlin, jednotlivých fází dělení buněk, pipetování nebo třeba skládání chromozomů vytištěných na místní 3D tiskárně. 

„Chceme dětem ukázat práci vědce, která je zajímavá a baví nás. Děti mají ve škole často hodně teorie a nemají možnost si probíranou látku vyzkoušet. Tady tu možnost mají a my jsme rádi, že jim můžeme ukázat naši práci a třeba je i nasměrovat na profesní dráhu vědce,“ vysvětluje Martin Kovačik, doktorand oboru molekulární a buněčná biologie.

„Odmalička chodím s mamkou do laboratoře v nemocnici, takže tohle prostředí je mi velmi blízké. Na tábor jsem se přihlásila proto, že mám ráda chemii a biologii,“ svěřila se slečna Viktorie.

Součástí příměstského tábora je také návštěva Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, kde mají děti možnost nahlédnout do laboratoří a vyzkoušet si v nich různé experimenty „Prvním experimentem bylo takzvané tajné písmo a způsob jeho odhalení. Následně děti dokazovaly, že při výdechu jejich plíce produkují oxid uhličitý. Dozvěděly se také zajímavosti o nanosvětě, kapalném dusíku, magnetismu či využití radioaktivity. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo zatloukání hřebíku pomocí banánu zmraženého kapalným dusíkem,“ říká k programu Veronika Šedajová z Regionálního centra.

Pevnost poznání organizuje vědecké aktivity pro děti během celého školního roku a registrace na ně budou možné koncem měsíce srpna. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pevnostpoznani.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.