čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

FOTO: Výtvarník se snaží integrovat umění do veřejného prostoru. Jeho betonové plastiky zdobí prostor přednádraží

Přednádraží Šternberka na Olomoucku, které prochází v těchto dnech velkou opravou, zdobí od konce července dvě monumentální betonové plastiky výtvarníka Josefa Zlamala. Díla o výšce 439 a 278 centimetrů jsou pokryta detailním reliéfem, zobrazen na nich je například motiv hradu, kostela nebo světoznámé Šternberské madony.

„Mám velkou radost z toho, že se podařilo realizovat plastiky tohoto významu právě v rodném prostředí. Zkušenosti získané v posledních letech v zahraničí tak získaly svůj smysl zde doma. Tento projekt rovněž napověděl, že angažmá v architektuře je smysluplnou cestou, jak integrovat umění do veřejného prostoru,“ uvedl výtvarník.

Na plastikách autor pracoval zhruba půldruhého roku, kdy vytvořil první kresbu, jež byla základem pro finální podobu návrhu. Ten v sobě skrývá podle výtvarníka mnoho detailů, které se před divákem otevírají postupně.

Svou finální podobu nabyly sloupy po odlití do betonu, které provedla firma z Olomouce. Během osmi hodin byly půlsloupy o hmotnosti tuny a půldruhé tuny, které jsou od sebe vzdáleny deset centimetrů, usazeny na předem určeném místě. Mezera mezi nimi je podle autora záměrná, prohlubuje efekt prostorovosti a zároveň odlehčenosti prvku.

Šestatřicetiletý šternberský rodák Josef Zlamal je označován za jednoho z nejprogresivnějších českých výtvarníků. Jeho tvorba je zastoupena ve sbírkách v Paříži, Curychu či Mnichově. Tvoří především pomocí ručního papíru, dřeva a inkoustu. V jeho pracích lze nalézt motivy z náboženství, německého expresionismu, komiksu, němého filmu či postmoderny.

Autoři | Tisková zpráva | Foto sternberk.eu

Štítky výtvarné, umění, plastika, architektura, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.