pondělí 6. května 2024 Radoslav

FOTO: Olomouc má nový sochařský přírůstek. Obří růžový jazyk znázorňuje chuť na sladké

V olomoucké Jungmannově ulici se objevilo další sochařské dílo, nesoucí název Nenažranec, jehož expozice je součástí uměleckého projektu Sculpture line. Nový přírůstek, který stojí před objektem Telegraph Gallery, má upozorňovat na boj s tichým zabijákem - cukrem.

Andrej Margoč ze Slovenska problematice cukru věnoval celý cyklus, který příhodně nazval FAT (pozn. red. v překladu obézní, tučný, tuk). „Velikost jazyka znázorňuje obrovskou chuť na sladké podpořenou výrazně růžovou a neodolatelnou barvou koláčů,“ popisuje autor Andrej Margoč, který se snaží poukázat na velikost tohoto společenského problému.

Sochařský festival Sculpture line je mladý projekt, jehož záměrem je provázat umění s veřejným prostorem instalací exponátů pod širým nebem přímo v ulicích měst jako je například Praha, Brno, Olomouc, Plzeň, ale také Berlín, Lucemburk nebo Florencie. 

Kromě růžového Nenažrance se v olomouckých ulicích „potulují“ další čtyři sochy, z nichž nejnovější je sousoší lidoopů s názvem Original Sin (pozn. red. v překladu prvotní hřích) od Liu Ruowanga, které stojí u Výstaviště Flora. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky socha, sculpture, line, chuť, cukr, Telegraph, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Smazaný uživatel

Hnus ,z Olomouce se stává odkladiště kýčů. Dvě gorily u parku, kus šutru na náměstí a jakýsi debilní jazyk proti obezitě. Opravdu pokleslá úroveň současné doby.

neděle, 16. srpna 2020, 13:48

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.