pondělí 29. dubna 2024 Robert

Hudebníci se pokusí pokořit rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Součástí akce bude festival Blues nad Bečvou

Milovníci kytar z Přerova i širokého okolí se budou moci znovu pokusit vylepšit dosavadní rekord v počtu kytaristů hrajících na jednom místě. Pořadatelé se rozhodli akci, kterou v květnu zrušila pandemie koronaviru, uskutečnit poslední srpnovou neděli. Podle pořadatele Pavla Ondrůje ho zároveň propojí se sobotním festivalem Blues nad Bečvou. Loni se o Kytarový rekord pokusilo 143 hráčů, což je více než dvojnásobný počet předloňských kytaristů.

Podtitul čtvrtého ročníku Kytarového rekordu, který se uskuteční na přerovských hradbách, zní Pocta Hendrixovi a Ivanu Královi. „V letošním roce jsme se rozhodli nejen pro poctu Hendrixovi, ale chceme vzdát hold také nedávno zesnulému Ivanu Královi. Účastníci si tak společně zahrají i jejich skladby,“ uvedl Ondrůj. Zkrátka podle něj nepřijdou ani příznivci punku a nové vlny.

Pořadatelé avizují, že díky změně termínu mohou alespoň přivítat na přerovském kytarovém rekordu fenomenálního polského kytaristu Leszka Cichonskiho, iniciátora každoroční květnové pocty Jimi Hendrixovi v polské Wroclawi. „Kromě účasti na nedělním kytarovém rekordu Leszek Cichonski bude společně s americkým kytaristou Mikem Russellem hvězdou sobotního festivalu. Ten se na hradbách odehraje prvně ve své osmileté historii, doplnil Ondrůj.

Pokus o rekord startuje 30. srpna ve 14:00, předcházet mu bude workshop pod vedením známého českého kytaristy a lektora Tomislava Zvardoně. Na Kytarovém rekordu zazní osm skladeb. Muzikanti si společně zahrají skladby například od Lucie, Nirvany, Ivana Krále či Jiřího Suchého. „Thanks Jimi, Voodoo Child a Hey Joe zůstávají jako nosná skladba všech ročníků z předchozích let,“ dodal pořadatel akce.

Kytarová exhibice se u hradeb uskuteční počtvrté. První ročník přivítal 59 účastníků, předloni bylo 63 všech věkových skupin a loni 143 hudebníků. Organizátoři se inspirovali kytarovým setkáním v sousedním Polsku, pocta Hendrixovi se v polské Wroclawi konala již sedmnáctkrát. Místním kytaristům se tam podařilo přizvat ke společnému hraní již několik tisíc milovníků strun. Zájemci o přerovskou akci se mohou přihlásit na adrese www.bluesnadbecvou.cz, kde najdou také akordy či noty plánovaných skladeb.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Bohumil Kratochvíl (FB Kytarový rekord)

Štítky hudba, rekordy, festival, kytara, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.