sobota 4. května 2024 Květoslav

Začala rozsáhlá rekonstrukce budovy pro budoucí zdravotní sestry. Do konce ledna by mělo být hotovo

Přerov se pustil do rozsáhlé opravy 45 let staré pětipodlažní budovy na náměstí Přerovského povstání. Objekt by měl od příštího školního roku poskytnout zázemí pro vyšší odbornou školu pro zdravotní sestry. Rekonstrukce, která vyjde na 24,3 milionu korun, změní podobu obvodového pláště. Školu otevře společnost Agel, která spravuje většinu nemocnic v Olomouckém kraji včetně Přerova. Záměr je jednou z programových priorit přerovské koalice, podpořil ji také Olomoucký kraj i olomoucké arcibiskupství.

Podle mluvčí radnice Lenky Chalupové byla budova předána stavební firmě na konci července, práce by měly být hotovy do konce ledna příštího roku. „Bude tu nová fasáda, vymění se okna, zateplí střecha, součástí projektu je i zřízení bezbariérového vstupu do budovy,“ říká náměstkyně přerovského primátora Hana Mazochová. Uvedla, že nynější obvodový plášť je z tzv. boletických panelů, které obsahují azbest, tudíž jejich odstranění a likvidace musí podléhat speciálnímu režimu.

Dispozice uvnitř stavby se měnit nebude. Budova začne za rok sloužit jako škola, což byl také její poslední účel. V 90. letech tu vzniklo odloučené pracoviště Střední zdravotnické školy Hranice, před lety se však škola kvůli úsporám a nevyhovujícím teplotním podmínkám v objektu vrátila zpět do Hranic. Odchod žáků však nebyl vnímán pozitivně.

Vznik školy podpořili memorandem loni v srpnu zástupci hejtmanství, přerovského magistrátu, společnosti Agel a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Podle předsedy představenstva Agelu Aleše Hermana má společnost již se školami zkušenosti, provozuje je v Českém Těšíně a Ostravě. „Proto si myslím, že další rozšiřování tohoto vzdělávání je nanejvýš žádoucí, zdravotního personálu v naší republice je velmi málo,“ uvedl loni při podpisu memoranda Herman. Studentům, kteří po ukončení studia nastoupí v nemocnicích Agelu, nabídne společnost stipendium.

Budova postavená v roce 1975 sloužila původně jako Dům politické výchovy. Objekt navazoval na hlavní přerovské sídlo KSČ. Později se nemovitost stala odloučeným pracovištěm Střední zdravotnické školy Hranice. Přerovská radnice, která se zavázala, že budovu pro účely školy na své náklady opraví, požádala o dotaci. Dosud o ní rozhodnuto nebylo.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky správa, stavby, školy, zdravotníci, student, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.