neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucká univerzita je jednou ze tří nejlépe hodnocených vysokých škol v Česku. Ve světě získala 501. až 600. místo

Univerzita Palackého v Olomoci (UPOL) se umístila v mezinárodním žebříčku vysokých škol Academic Ranking of World Universities 2020 (ARWU), kterému se často přezdívá Šanghajský. Z tisíce světových univerzit, jejichž vědecký výkon žebříček srovnává, se olomoucká univerzita umístila na 501. až 600. místě. V univerzitním porovnání v rámci České republiky skončila hned druhá, v závěsu za Karlovo Univerzitou v Praze, která získala 201. až 300. pozici.

„Umísťování Univerzity Palackého v Olomouci v globálních žebříčcích obecně ukazuje, že cesta, kterou jsme nastoupili, je úspěšná a jednoznačně vede k cíli. Skutečnost, že UP je v tomto prestižním žebříčku na druhém místě v ČR a v řadě oblastí je globálně konkurenceschopná, by pro nás měla být zavazující i do budoucna. To také nicméně znamená, že další postup si vyžaduje enormní úsilí celé akademické obce, a to především v oblastech, kde máme rezervy. Výsledek tedy vnímám jako plod naší společné dlouhodobé práce, ale zároveň jako závazek," komentuje výsledky rektor UP Jaroslav Miller. 

Mezinárodní žebřiček od roku 2003 sestavovala Šanghajská dopravní univerzita, ale v roce 2009 každoroční vyhodnocování, založené na transparentní metodologii a objektivních datech pocházejících ze třetích stran, převzala zcela nezávislá organizace ShanghaiRanking Consultancy. Mezi nejvýznamnější ukazatele hodnocení jednotlivých vysokých škol patří například počet publikací v časopisech jako je Nature a Science nebo celkového citačního ohlasu. Sleduje ale také nejcitovanější vědce (databáze Highly Cited Researchers) a počet nobelistů, spojených s danými institucemi. 

Umístění Univerzity Palackého v Olomouci

Umístění Univerzity Karlovy v Praze 

Umístění Masarykovy univerzity v Brně 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto upol.cz

Štítky žebříček, Šanghajský, ranking, ARWU, UPOL, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.