čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Ukradené překlady bible se vrátily do Olomouce. Celá sbírka Pařížské polygloty bude k vidění v září

Vědecké knihovně v Olomouci se po letech podařilo získat zpět sedm ukradených svazků sedmijazyčného vydání bible, které vycházelo v Paříži v letech 1629 až 1645. Svazky z celkové desetidílné sbírky ukradl dělník, který v roce 1996 pracoval na rekonstrukci budovy knihovny.

Povedla se úžasná věc a já děkuji všem kolegům, kteří se podíleli na úspěšném návratu odcizených svazků zpátky k nám do kraje. Finanční příspěvek, který na jejich pořízení hejtmanství uvolnilo, je skvělou investicí a jsem rád, že jsme ji nepromarnili. Vědecká knihovna v Olomouci tak získala ucelenou sbírku biblí, která se jistě stane velkým lákadlem pro odborníky i běžné návštěvníky," uvedl Petr Vrána, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast kultury a sportu. 

Sedmijazyčné vydání bible, neboli tzv. Pařížská polyglota, která obsahuje hebrejský, samaritánský, chaldejský, řecký, syrský, latinský a arabský překlad, je součástí polyglot, odrážející snahu o udržení přesného biblického textu. Poprvé se v ní tak objevuje i tištěná verze samaritánského Pentateuchu (pozn. red. pět knih Mojžíšových), který má blízko ke starověkým Kumránským svitkům. 

„Ukradené svazky před nedávnem objevil v aukční nabídce německého antikvariátu historik Jiří Glonek, který na tuto skutečnost okamžitě upozornil. Znaky těchto tisků jsou totožné se zbývajícími třemi svazky, které v knihovně zůstaly. Díky včasnému zásahu zaměstnanců knihovny a za přispění Olomouckého kraje, Vědecká knihovna v Olomouci odkoupila ukradené Bible za pouhých 1 300 eur přesto, že jejich původní vyvolávací aukční cena byla 4 tisíce eur. Jsme rádi, že bude opět všech deset svazků pohromadě,“ doplnila Iveta Tichá, ředitelka Vědecké knihovny v Olomouci.

Všech deset svazků bude k vidění v Mánesově galerii u Vlastivědného muzea v Olomouci od 12. do 20. září. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vmo.cz

Štítky bible, polyglota, překlad, návrat, sedmijazyčný, muzeum, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.