úterý 30. dubna 2024 Blahoslav

Srpnový počet lidí bez místa byl nejvyšší za poslední tři roky

Na konci srpna bylo v Česku bez práce přes 279 tisíc lidí, což je nejvyšší srpnová hodnota od roku 2017. Proti červenci sice počet nezaměstnaných klesl téměř o šest stovek, míra nezaměstnanosti se přesto nezměnila a zůstala na 3,8 procenta.

Loni v srpnu bylo bez místa 2,7 procenta lidí. Údajů dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je český trh práce v dobré kondici díky podpoře státu. Analytici se ale shodují, že s koncem vládních programů nezaměstnanost stoupne. Z analýzy Svazu průmyslu a dopravy vyplývá, že propouštět plánuje třetina průmyslových firem.

Počet pracovních míst v nabídce úřadů práce letos v srpnu proti červenci stoupl o 6540 na 340.823. „Největší zájem je o pozice dělníků, uklízečů, řidičů nákladních aut, kuchařů a zedníků. Tři ze čtyř míst vyžadují pouze základní vzdělání," uvedla dnes Maláčová.

Nejnižší nezaměstnanost v Česku vykazuje Rychnovsko, a to 1,8 procenta. Shodně dvouprocentní nezaměstnanost hlásí úřady v okresech Praha-východ, Jindřichův Hradec a Pelhřimov. Na opačném konci žebříčku je Karvinsko s nezaměstnaností 8,2 procenta a Mostecko se sedmi procenty.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v srpnu 22 okresů. Nejvýrazněji stoupl počet lidí bez místa v Přerově. V 55 regionech nezaměstnanost naopak klesla.

Za dosud příznivým vývojem zaměstnanosti je podle Maláčové hlavně kurzarbeitový program Antivirus a půlroční odpuštění odvodů. Dalším důvodem je, že firmy nejdřív propouštěly agenturní pracovníky a cizince a omezily spolupráci s takzvanými dohodáři. Lidé v létě také čerpali dovolenou a absolventi vysokých škol začali později nastupovat do zaměstnání, dodala ministryně.

Růst nezaměstnanosti teprve přijde

Také analytici se shodují, že stagnaci způsobují vládní programy na podporu zaměstnanosti a růst nezaměstnanosti v Česku teprve přijde. „Během zbytku roku lze očekávat postupný nárůst míry nezaměstnanosti, která by letos měla vystoupat k úrovni šesti procent. To proto, že bude postupně slábnout efekt opatření zaváděných za účelem podpory ekonomiky a udržení zaměstnanosti během koronavirové krize," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podobný vývoj očekává ředitel české pobočky personálně poradenské společnosti Randstad Jacek Kowalak. „Další významná vlna propouštění zatím nepřišla, a to i díky podpůrnému programu Antivirus, který vláda nově prodloužila až do konce října. Reálný dopad koronavirové krize se nejspíš plně projeví až v období, kdy doběhnou všechny typy státní podpory, a zároveň skončí zvýšená poptávka po sezonních pracovnících," uvedl.

Podle analýzy Svazu průmyslu a dopravy ČR plánuje přes 32 procent českých průmyslových firem propouštět, a to v průměru o 11,5 procenta. Naopak více než desetina firem uvedla, že se bude snažit využít situaci, kdy se na pracovním trhu po dlouhé době ocitnou kvalitnější zaměstnanci, k náboru zaměstnanců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, hospodářství, zaměstnanost, sociální, srpen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.