pondělí 20. května 2024 Zbyšek

V Olomouci vznikla platforma pro digitalizaci zdravotnictví, umožní přesnější diagnózu pacienta

Platforma má umožnit především snazší přístup k informacím a rychlejší zavádění medicínských poznatků do praxe. Vzájemně si v ní mají zpřístupnit data vědecké instituce, zdravotnická zařízení i komerční subjekty. Digitální inovační hub DIGI2Health, pod kterým je podepsána Univerzita Palackého, má umožnit také rychlejší a přesnější diagnózu pacienta či stanovení návrhu komplexní péče, řekli dnes novinářům tvůrci projektu.

"Nedílnou součástí projektu je převedení digitální medicíny do každodenní klinické praxe. Je to situace, která umožní pacientům být ve spojení s jejich lékařem na úrovni praktického, odborného lékaře nebo specializovaného centra pomocí digitálních technologií, ať jsou to videokonference, či zabezpečené zasílání zpráv. A naopak cílem je, aby lékaři měli přímý a rychlý kontakt se svými pacienty," řekl vedoucí Národního telemedicínského centra Miloš Táborský.

Smyslem platformy je, aby se do ní zapojili lékaři všech úrovní. "Chceme motivovat praktické lékaře, zejména střední a mladší generaci, aby si to vzali za své, protože je to příležitost. V době covidové je to jednoznačně jeden z modelů, který umožní kontinuitu zdravotní péče," doplnil Táborský.

Platforma spopojuje vědecké pracovníky a firmy napříč různými obory

Digitální hub spojuje v platformě také firmy a vědecká centra, zpřístupňuje tak výsledky výzkumu v oblasti lékařských věd všem, kteří to potřebují. "Ať už jsou to výzkumy v molekulární a translační medicíně, v oblasti duchovního zdraví či zdraví sportovců na Univerzitě Palackého, nebo v oblasti telemedicíny ve Fakultní nemocnici Olomouc," uvedl ředitel Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého Roman Jurečka.

O výsledky své práce, zkušenosti a znalosti se z univerzitních pracovišť podělí například katedra geoinformatiky Přírodovědecké fakulty UP, která se zaměřuje na sběr, správu, analýzu a vizualizaci prostorových informací v různých oblastech společnosti, nebo Ústav molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty. Jeho tým mimo jiné vyvinul softwarové řešení CovIT umožňující elektronizaci procesů spojených s vysokokapacitním plošným testováním na covid-19.

Program Digitální Evropa 

Digitální inovační hub DIGI2Health je součástí formující se sítě center, která umožní digitalizovat procesy malých a středních podniků či veřejné správy za využití know-how a vědecko-výzkumných výsledků univerzit, velkých firem a dalších subjektů napříč obory. Tato síť vzniká díky evropskému programu Digitální Evropa. Více informací k projektu je na www.digi2health.cz.

Autoři | Foto Milada Hronová

Štítky ČR, školy, počítače, vysoké, UP, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.