středa 1. května 2024 Svátek práce

Chybí lidé do volebních komisí. V případě potřeby by je mohli posílit dobrovolní hasiči

Okrskové komise v říjnových krajských a senátních volbách by při nedostatku členů mohli posílit dobrovolní hasiči. Místopředseda Asociace krajů a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek řekl, že to vyplynulo z videokonference zástupců vlády a krajů. Z komisí se podle něj kvůli obavám z koronaviru odhlašují především senioři.

I když byly vyžadované počty členů v menších obcích sníženy, v některých komisích hrozí, že nedosáhnou na počet členů vyžadovaný zákonem, řekl Běhounek. „Bylo nám řečeno, že dostaneme pokyn, který byl zaslán dobrovolným hasičům, že by jednotlivé okrskové komise doplnili," uvedl. Regiony podle něj očekávají podklady v nejbližší době, aby se mohli na praxi domluvit s jednotlivými krajskými předsedy dobrovolných hasičů. Běhounek dodal, že z řady komisí se odhlašují senioři, kteří jsou považováni za nejvíc ohroženou skupinu covidem-19.

Krajské a senátní volby se odehrají na začátku října. Stát kvůli koronaviru už dříve upravil pravidla pro lidi, kteří budou kvůli nemoci v té době v karanténě. Volit se bude například z auta na drive-in volebních stanovištích. Lidé si budou moct vyžádat i příjezd speciální komise s přenosnou volební schránkou, příslušný zákon počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě.

Kabinet s regiony řešil i financování výjezdních odběrových skupin k testování covidu-19 či budoucí spolupráci mezi kraji a Správou státních hmotných rezerv (SSHR) ohledně ochranných pomůcek. Úhrady za provádění mobilních odběrů podle Běhounka projedná ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se zdravotními pojišťovnami.

Ohodnoť článek

Štítky volby, komise, koronavirus, kraje, zasedání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Malý Had

Ty volby měly být zrušeny, jenže opozice to nedovolila neboť se již vidí v pozlacených křeslech. Osobně do centra možné nákazy volit nepůjdu a protože nevím co to je drive-in, tak budu v klidu doma.

pondělí, 14. září 2020, 15:11

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.