sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Letní srážky byly nadprůměrné, sucho ale nezastavily. Včera padaly teplotní rekordy

Letošní červenec byl chladnější a vlhčí, než je průměr posledních let. Půda tak mohla lépe zadržovat vlhkost. Na přelomu července a srpna však některá místa země byla zasažena lokálním suchem a jiná se naopak potýkala s podmáčenou půdou kvůli silným a častým dešťům. Srpen byl celkově teplotně nadprůměrný a vysoké teploty se drží také v září. Osm stanic během pondělí naměřilo tropické teploty.

Během pondělí na území České republiky padaly teplotní rekordy. Nadprůměrnou teplotu naměřilo hned několik stanic. V Olomouckém kraji padl rekord v Jeseníku a Javorníku. Teplota se pohybovala mezi 27 a 28 stupni Celsia. Hranici pro tropický den pak překročilo osm stanic, z toho tři v Praze. 

Červenec byl podle tabulek teplotně normální, přesto však byl druhým nejchladnějším v posledních deseti letech. Ačkoliv srážky nebyly tak vydatné, nižší teploty umožnily zadržet vlhkost v půdě, protože nedocházelo k tak mohutnému odpařování. Suchem byly zasaženy jen některé oblasti středních a severních Čech a část jižní Moravy. Informoval Český hydrometeorologický ústav.

Srpen byl ale pravým opakem a stal se šestým nejteplejším od roku 1961. I přes vydatné srážky se tak rozšířilo zemědělské sucho na větší území republiky. Moravskoslezský kraj však byl zasažen vydatnými dešti, kvůli kterým musely být odloženy žně. Zemědělské stroje se totiž propadaly do bahna. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, teploty, rekord, sucho, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.