pátek 3. května 2024 Alexej

V kraji je pravděpodobně čtyři až pět tisíc lidí v karanténě nebo izolaci. O volby nepřijdou

V Olomouckém kraji je kvůli nákaze covid-19 v izolaci nebo karanténě několik tisíc lidí, kteří budou moci ve středu volit z automobilu na pěti speciálních stanovištích. Podle ředitele krajského úřadu, Lubomíra Baláše, v každém okrese bude fungovat jedno stanoviště se dvěma volebními místy. Krajské a senátní volby se v řádném termínu uskuteční v pátek a sobotu.

Podle Baláše v Olomouckém kraji je v izolaci kvůli potvrzené nákaze covidem-19 zhruba tisícovka lidí. Na každého nakaženého podle republikového průměru připadá čtyři až pět osob v karanténě. „Když si to vynásobíme, tak jsme někde na čtyřech až pěti tisících lidech, kteří by za normálních okolností nemohli k volbám a mají to nyní umožněno. Je teď otázka, jak využijí jednotlivých způsobů,“ uvedl.

Na Jesenicku je pro místo určené k volbě z automobilu vyčleněno parkoviště za Podjezdem, na Olomoucku bude mobilní stanoviště v areálu Správy silnic Olomouckého kraje v Lipenské ulici. Na Prostějovsku bude umístěno v místní části Vrahovice na parkovišti u koupaliště v ulici Mikoláše Alše. Voliči z Přerovska, kteří jsou v karanténě, budou moci přijet volit na parkoviště před letištěm Bochoř. Na Šumpersku bude pro tyto účely zřízeno stanoviště ve Vikýřovicích, v areálu správy silnic ve Ztracené ulici. Na každé místo, jejichž stavba s pomocí armády začne dnes večer, ve středu ráno dorazí dvě volební komise.

Mobilní stanoviště budou pro voliče otevřena ve středu v 7:00. Voliči v karanténě nebo v izolaci kvůli nákaze covidem-19 se budou muset na místě prokázat platným občanským průkazem a dokladem o nařízené karanténě či izolaci. „Pokud jej mít nebudou, tak to bude muset zapisovatel ověřit,“ podotkl Peter Garláthy z olomouckého krajského úřadu.

Pětice mobilních stanovišť bude ve středu otevřena do 15:00. Všem voličům, kteří do 15:00 přijedou, bude muset být umožněno odevzdat hlas.

„Pokud by se tam vytvořily fronty, tak budou čekat, až na ně přijde řada,“ podotkl Baláš. Lidé v karanténě budou moct požádat také o volby do přenosné volební schránky. Ve dnech voleb, tedy v pátek a sobotu, budou komise s volební schránkou jezdit přímo k voličům.

Vymezená stanoviště budou k dispozici voličům v karanténě či izolaci v senátních obvodech i pro případné druhé kolo senátních voleb o týden později.

Autoři | Tisková zpráva

Štítky správa, volby, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.