neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Osm nejlepších regionálních potravin se objeví na festivalu gastronomie podzimní Flory

PR článek

Dnes už tradiční gastronomický festival OLIMA, probíhající pod záštitou podzimní Flory, kromě koštu nebo soutěže mladých kuchařů a cukrářů návštěvníkům nabídne produkty, které se mohou pyšnit prvními místy v soutěži o nejlepší regionální potravinu. Celkem osm výrobků budou moci ochutnat a přesvědčit se tak o jejich hodnocení na vlastní smysly.

Masné výrobky tepelně opracované

Výhercem regionální potraviny v kategorii masné výrobky tepelně opracované se stala králičí tlačenka, kterou vyrábí firma Agrolapin s.r.o., zabývající se chovem králíků už od roku 2002. Tlačenka se vyrábí z masa pocházejícího z vlastního chovu firmy a je bez jakýchkoliv přídatných látek. Vyvážené chuti tlačenky je dosaženo pravidelným střídáním kousků masa v rosolu v kombinaci s česnekem, majoránkou a pepřem.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

V kategorii masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy se nejlépe umístila dančí paštika s divokým kořením od výrobce Designfoods s.r.o. Dančí maso je v paštice zkombinováno s divokým kořením, bylinkami a lesními houbami. Skvěle se snoubí s výraznějším červeným vínem. 

Rodinná konzervárna je malá manufaktura, kterou tvoří deset zaměstnanců. Založil ji Olin Bezchleba v roce 2011, po 18 letech působení v gastronomii a potravinářském průmyslu. K založení vlastní značky Via Delicia ho přivedla nejen inspirace francouzskými lokálními trhy, ale také nález staré knihy o zavařování z roku 1925. Její majitelka, zřejmě hospodyně ze statku, si do ní pečlivě zapisovala své poznatky a recepty. Značka Via Delicia na tuto tradici navazuje a své produkty vyrábí z velké části ručně. Pro autenticitu svých výrobků využívá tradiční patentní sklenice značky Weck, používané již koncem 19. století.

Sýry a tvarohy

Sýr Roztomilák, dlouho zrající tvrdý sýr, ve kterém při každém zakousnutí ochutnáte mnoho drobných sýrových křupínků, je výhercem v kategorii sýry a tvarohy. Sýrárna Roztomilé sýry z podhůří Jeseníků vyrábí sýry dle tradiční receptury od roku 2017. V nabídce se nachází nejen čerstvé sýry, ať už zauzené či jen dochucené bylinkami a kořením, ale také dlouho zrající anebo plísňové sýry. Nově sýrárna zařadila také pomazánky, tvaroháček a čerstvé máslo. Díky zdejší přírodě a bohatě rozkvetlým loukám má mléko velmi svěží a plnou chuť. 

Mléčné výrobky

V rámci kategorie mléčných výrobků byl nejlépe hodnocen karamelový dezert ze Zlaté farmy, který v sobě dokonale kombinuje domácí karamel a čerstvý tvaroh. Jemně našlehaný tvaroh karamel krásně dobarvuje a celému dezertu propůjčuje příjemně sladkou chuť.

Zlatá farma se zabývá chovem českého strakatého skotu, jehož mléko je částečně zpracováno na mléčné výrobky, ošetřené šetrnou pasterací a částečně určeno na přímý prodej mléka z farmy. Hlavními produkty jsou čerstvé zakysané výrobky - jogurty, tvarohy, kefír, sýry, smetana, jogurtová mléka a tvarohové dezerty. Areál se zázemím pro zákazníky je celoročně otevřen a zájemci si tak mohou prohlédnout celý proces dojení i ostatní hospodářská zvířata.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mezi nejlepší pekařské výrobky včetně těstovin byl zařazen farmářský pšeničný kváskový pecen, kterým se může pyšnit rodinný podnik WELLART, s.r.o.

Farmářský pšeničný kváskový chléb má díky správné teplotě a době pečení nadýchanou vláčnou střídku, křupavou propečenou kůrku a vyváženou chuť. Díky svému složení z mouky, vody,  pšeničného kvásku a soli, tedy bez směsí a náhražek, je zaručena dlouhá doba čerstvosti. Současný majitel pekařství převzal po svém dědovi teprve před dvěma lety a stále drží tradici třístupňového vedení kvasu.

Pekařství ve své výrobě využívá především kvalitní suroviny bez náhražek. Zárukou kvalitního chleba je především poctivý kvásek. Mimo chlebovou nabídku se zabývají i ruční výrobou běžného a drobného pečiva, mezi které patří i vyhlášená vánočka.

Alkoholické i nealkoholické nápoje

V kategorii nápojů, alkoholických i nealkoholických, se nejlépe umístil světlý ležák HOLBA Premium s obsahem alkoholu 5.2% obj. Jeho hustá pěna v kombinaci s vyváženou plnou chutí a dobrým řízem tvoří skvělé osvěžení. Je ideální pro speciální příležitost i posezení s přáteli.

Výhercem v této kategorii se pyšní pivovar HOLBA, který již více než 140 let vyrábí pivo v překrásném prostředí Jeseníků.  Zkušenosti sládků se v pivovaru předávají z generace na generaci od doby, kdy zde jeho zakladatel a sládek Josef Müllschitzký uvařil v prosinci roku 1874 první várku hanušovického piva. I když pověst hanušovického piva již dávno přerostla hranice regionu, jeho silná vazba na místo podnikání se promítá nejen do samotného názvu pivovaru, který nese jméno jedné z nejstarších částí Hanušovic, ale také do názvů jednotlivých výrobků.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Nejlepší produkt v kategorii ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě vyhrál ledový salát od firmy ZELTR AGRO a.s., která dnes patří mezi největší pěstitele zeleniny na Moravě. Křehká a zároveň pevná hlávka o minimální hmotnosti 400 gramů má svěží zelenou barvu listů a vynikající chuť. Salát se hodí k přímé konzumaci nebo do salátů.

Firma s výměrou asi 40 hektarů zeleniny v prosinci 2016 změnila majitele a své výrobky dodává do obchodních řetězců, zejména Kaufland a Lidl. Dále zásobuje zpracovatelské podniky Beskyd Fryčovice, Hamé Babice, Alibona Litovel. ZELTR AGRO pěstuje všechnu zeleninu v systému IPZ (integrovaný systém pěstování, šetrný k životnímu prostředí) a je držitelem certifikátu GLOBALG.A.P. Vlastní také areál skleníků, který využívá především k předpěstování sadby, rychlení pažitky a pěstování chilli papriček.

Ostatní

Posledním výhercem je pšeničná mouka hladká světlá od výrobce MJM agro, a. s. - Mlýn Šternberk, která se umístila na prvním místě v kategorii ostatní. Mouka je vyráběna podle České cechovní normy. Zrno pšenice je před vlastním mletím čištěno na speciálních strojích, kde se odstraňují příměsi a nečistoty, zrno se kondicionuje a odstraňují se vrchní obalové části zrna. Společnost MJM agro, a. s. již od roku 1990 představuje stabilního a spolehlivého partnera pro zemědělské podniky, farmy a drobné pěstitele. Realizuje všechna plodinová řešení, včetně variabilních aplikací hnojiv a prostředků na ochranu rostlin. Provozuje síť 14 vlastních prodejen pro chovatele a pěstitele. Používáním vlastní technologie precizního zemědělství „PREFARM“ se podílí na tvorbě krajiny a životního prostředí vůbec.

Mlýn Šternberk patří díky vysoké kvalitě svých výrobků mezi přední výrobce pšeničných mouk. Na moderní technologii od firmy Bühler se denně zpracovává 120 tun té nejkvalitnější potravinářské pšenice, která je pečlivě vybírána z vlastních obilných sil.


 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agrární komora

Štítky soutěž, potraviny, regionální, výherci, Flora, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.