neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Dnes začíná festival akademických filmů. Letos se přesunul do online prostoru

V Olomouci dnes začala nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů Academia film Olomouc. Kvůli současné situaci ohledně pandemie koronaviru se netradičně přesunula do on-line prostoru. Celý festivalový program mohou diváci až do 15. října zdarma sledovat na platformě www.watchandknow.cz. Najdou tam desítky vědeckých dokumentů, které se probojovaly do letošní filmové soutěže a také další program včetně přednášek a rozhovorů. Nejzajímavější výběr z festivalové soutěže bude představen také v omezené podobě v kinech.

Převedení přehlídky do on-line podoby bylo poměrně náročné. „Už od března, kdy bylo zjevné, že festival neproběhne v normálním duchu, jsme na tom začali intenzivně pracovat. Bylo to náročné, nikdo z distributorů totiž moc nechce dávat filmy na internet, bylo to složité vyjednávání. Nakonec se nám to povedlo - nechybí žádný z původních soutěžních filmů,“ řekl dnes ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Festival je podle něj ochuzen o hosty, zahraniční návštěvy či koncerty, obrovskou výhodou je však fakt, že se filmy mohou dostat k více lidem než v kinosálech s omezenou kapacitou. Snímky v on-line podobě může zhlédnout až několik set tisíc diváků. „Vidím v tom obrovské plus. Děláme to kvůli tomu, abychom filmy rozšířili mezi co největší počet lidí,“ doplnil Ráliš.

Academia film se pro letošní ročník spojil s Českou zemědělskou univerzitou a jejich novým ČZU Film Festem. Soutěžní dokumenty obou festivalů budou moci lidé sledovat od dnešních 17:00 až do 15. října; stačí, když se při prvním vstupu na stránky zaregistrují. „K filmům připravujeme také přednášky, rozhovory, úvody a prostor pro dotazy na tvůrce a vědce. Ty budou streamovány živě a následně také nahrány na platformě, aby je diváci mohli sledovat v jakýkoliv čas,“ doplnili pořadatelé přehlídky. Organizátoři pro přehlídku zároveň vybrali několik filmů ve světové premiéře, které budou moci diváci spatřit v AFO Kinu v olomouckém kině Metropol do 4. října a poté v pražském kině Edison a Přítomnost.

Organizátoři také doporučují sledovat i sociální sítě festivalu, kde budou sdíleny filmové tipy, články k tématům, videa s vědci a filmaři. Zájemci prostřednictvím nich mohou nahlédnout i do zákulisí toho, jak vypadá práce na online festivalu. „Platforma www.watchandknow.cz bude fungovat i po zbytek roku. Diváci se mohu těšit na pravidelné dávky nových vědeckých dokumentů, které nenajdou v kině ani v televizi, a to za minimální poplatek,“ doplnili pořadatelé. Letošní novinkou festivalu je také spolupráce s Nadací pro výzkum rakoviny Česká republika.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Facebook/ Academia Film Olomouc

Štítky film, dokumentární, festival, AFO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.