středa 1. května 2024 Svátek práce

FOTO: Z Itálie přijely komponenty nového mostu. Přezdívá se mu Rejnok

Na Masarykově třídě v Olomouci dnes probíhá montáž poloviny nového mostu, který brzy zaujme své místo na řece Moravě. Originální konstrukci mostu, jehož segmenty přivážejí kamiony z italské firmy Maeg Montevarchi, montují italští odborníci vedle koryta řeky.

„Nyní probíhá montáž hlavních podélných nosníků tak, aby se vytvořil spodní rám. Montuje se vnitřní pole včetně příčníků a oblouků, můžete vidět i montážní vyztužení těch nosníků ty tam zůstanou i během výsunu konstrukce nad koryto řeky, aby přeneslo namáhání konstrukce při této manipulaci,“ říká stavbyvedoucí Jakub Vlk.

Budoucí most, kterému se už nyní přezdívá Rejnok, po smontování čeká finální nátěr a tzv. bednění středního pole, které se částečně provede přímo nad vodou v jeho definitivní poloze. Podle slov stavbyvedoucího Vlka by se smontovaná konstrukce, která váží téměř 280 tun, měla vysouvat nad řeku v době od 4. do 8. listopadu. Na nainstalovanou novou polovinu mostu by se příští rok měly přenést inženýrské sítě a měla by započít demolice zbývajících částí, které nad Moravou zbývají. 

Kromě prací na novém mostě probíhá také ražba nového kanalizačního sběrače mezi Masarykovou třídou a ulicí Nábřeží a mezi oběma mosty na pravé straně je už v pokročilé fázi příprava budoucí náplavky. „Na levé straně koryta se momentálně rozebírá nábřežní zeď. Kameny ze staré nábřežní zdi budou v rozšířeném korytě Moravy opět použity,“ komentuje práce investiční náměstek primátora Martin Major.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu (Blanka Martinovská)

Štítky most, komponent, rekonstrukce, oprava, Itálie, Rejnok, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.