čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

Úplné uzavření divadel a kin, distanční výuka na některých ZŠ, karanténa v hotelu, to jsou možné scénáře nových opatření

Zpřísněná opatření proti šíření nového koronaviru, která v pátek oznámí ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), se budou týkat kultury. Deníku Mladá fronta Dnes (MfD) ministr řekl, že se jedná o úplném uzavření například divadel. Dalším opatřením má být možnost, aby člen rodiny nakažený koronavirem mohl strávit karanténu v hotelu vybraném vládou. Ve hře je i distanční výuka na základních školách, která by se mohla týkat nejpostiženějších regionů.

Zavedení zásadnějších opatření proti šíření nemoci covid-19 s platností od pondělí Prymula avizoval ve středu. České televizi řekl, že opatření se nedotknou ekonomiky, ale volnočasových aktivit a budou platit dva týdny. Opatření ministr oznámí v pátek.

Ministr kultury Zaorálek omezení nepodpoří, pokud nedostane víc prostředků na záchranu kultury

"Ohledně kultury opatření rozhodně budou," řekl Prymula pro MfD. Uvedl, že se jedná o úplném uzavření například divadel, podle deníku nebudou ani koncerty a promítat nebudou kina. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu avizoval, že další omezení kulturních akcí nepodpoří, pokud nedostane více peněz na záchranu kultury.

Nakažený by mohl karanténu strávit v hotelu

Prymula chce také zavést opatření, které má snížit přenos viru mezi rodinnými příslušníky. Nakažený člen rodiny by mohl strávit karanténu v hotelu. "Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely," řekl ministr MfD.

O možnosti přesunout do hotelů část hospitalizovaných s koronavirem hovořil Prymula už ve středu. Mělo by jít o lidi, kteří nepotřebují zdravotní péči, pouze čekají na umístění do sociálních zařízení, řekl ministr rádiu Impuls.

Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) v reakci na to řekl, že asociace zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi. K dispozici by měly být hlavně hotely, které jsou nyní uzavřené.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky opatření, covid-19, koronavirus, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.