středa 1. května 2024 Svátek práce

Z olomouckých ulic mizí odstavené vraky aut s prošlou technickou prohlídkou

Díky novele zákona o pozemních komunikacích už téměř půl roku můžou olomoučtí strážníci aktivně řešit problémy s odstavenými auty bez STK (pravidelná technická prohlídka, pozn. red.), která jsou zaparkovaná ve městě.

„Silniční vozidla, která jsou více než šest měsíců technicky nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích z důvodu absence pravidelné technické prohlídky, je zakázáno odstavovat na pozemní komunikaci,“ říká ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický.

Před platností novely neexistovala legislativní možnost, jak majitele chátrajících aut přimět k jejich odstranění nebo provedení nové technické kontroly. „Od začátku platnosti této novinky jsme řešili 113 takových vozidel,“ říká k problematice ředitel olomouckých strážníků. Z uvedeného počtu se v jedenatřiceti případech podařilo kontaktovat majitele, kteří auta odstranili nebo udělali nově STK. „Setkali jsme se ale i s případy, kdy majitel již zemřel a nebyl nikdo, kdo by se o auto postaral,“ dodává ředitel Skalický.

Šedesát zbývajících aut, jejichž majitele se nepodařilo zastihnout, bylo podle Skalického oznámeno příslušnému správnímu orgánu k dalšímu řešení. V případě odstavení auta, které porušuje zákon o pozemních komunikacích, majiteli v samotném správním řízení hrozí pokuta až 300 tisíc korun. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky vozidla, odstavená, STK, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.