neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

V nemocnicích v kraji vypomáhá několik set olomouckých mediků

Na pomoc nemocnicím v Olomouckém kraji, ale i v sousedních regionech, se již aktivně zapojilo 150 olomouckých mediků studujících všeobecné lékařství, další postupně nastupují. Zájem o ně je především v pozici sanitářů, řekla dnes proděkanka Lékařské fakulty Univerzity Palackého Eva Klásková. Do terénu již vyrazili i studenti fakulty zdravotnických věd, využiti jsou všichni ze seznamu čítajícího přes 300 jmen. V obou případech jde o studenty, kterým pracovní povinnost v souvislosti s pandemií uložila vláda.

"Aktuálně pracuje více než 150 studentů v nemocnicích napříč Olomouckým krajem a Moravskoslezským krajem, ale několik z nich i v jiných krajích, včetně například Uherského Hradiště. Dominantním poskytovatelem zdravotní péče, kde jsou studenti nasazeni, je Fakultní nemocnice v Olomouci, kde se ten počet studentů blíží 80 a bude se dál rozšiřovat," řekla dnes proděkanka lékařské fakulty Eva Klásková.

Studenti z vyších ročníků vypomáhají v nemocnicích, mladší v call centrech

Lékařská fakulta má k dispozici v seznamu zhruba 400 studentů, kterým pracovní povinnost uložila vláda. Většina z nich studuje 4. a 5. ročník všeobecného lékařství, 85 studentů je z 5. ročníku zubního lékařství. Ti však dosud nasazeni v terénu nejsou, protože nemají podle proděkanky odbornou způsobilost pro pozici sanitáře. "Jakmile budou mít zdravotnická zařízení zájem i o ně, tak do terénu nastoupí. Zatím ale preferují studenty 4. a 5. ročníku, kteří mají odbornost sanitáře," uvedla proděkanka. Dodala, že další desítky studentů, kteří jsou mimo ročníky s pracovní povinností, vypomáhají v call centru na krajské hygienické stanici s trasováním kontaktů a někteří i v lůžkových zařízeních.

V terénu vypomáhají naprosto všichni studenti Lékařské fakulty

V terénu již působí také dalších 316 studentů z olomoucké fakulty zdravotnických věd. "Studenti jsou v současné době do posledního člověka využiti," řekla dnes proděkanka Zdeňka Mikšová. "Ze seznamu jsou zcela rozebrány sestry, porodní asistentky, zdravotničtí záchranáři. Ostatní studenti jsou maximálně využiti," doplnila proděkanka. Podotkla, že pomoci chtějí jako dobrovolníci i studenti mimo ročníky s pracovní povinností, ti však mají nyní povinnou výuku. " dodala proděkanka.

Hospitalizovaných pacientů s covid-19 stále přibývá

O přidělení mediků v uplynulých dnech požádala hejtmanství, které má seznam studentů s pracovní povinností k dispozici, například šumperská nemocnice. Důvodem je rychle rostoucí počet hospitalizovaných s covidem-19. V závěru minulého týdne nemocnice zdvojnásobila kapacitu dočasného infekčního oddělení pro pacienty nakažené koronavirem na 40 lůžek. Dalších deset lůžek pro pacienty s covidem-19 má na oddělení ARO. Většina míst je podle mluvčí nemocnice Hany Hanke už obsazená.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, školy, nemocnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.