čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V kraji je kvůli covidu-19 hospitalizováno téměř 600 lidí, FN Olomouc musela omezit neakutní péči

V celém Olomouckém kraji bylo dnes ráno kvůli nákaze novým koronavirem hospitalizováno 563 pacientů, z toho 97 na odděleních JIP. Na sociálních sítích to dnes večer oznámil ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík. Ve FN Olomouc je kvůli nákaze koronavirem 152 pacientů, z nich 53 leží na JIP. Nemocnice má ještě lůžka v rezervě, musela už ale omezit neakutní péči.

"Počet pacientů hospitalizovaných pro covid-19 v Olomouckém kraji stále narůstá," uvedl Havlík. Ve srovnání s minulým pátkem se počet hospitalizovaných s covid-19 v celém Olomouckém kraji zvýšil o 40 procent, ve FN Olomouc o 70 procent. "Minulý pátek byly však tyto nárůsty oproti předminulému stoprocentní," upozornil Havlík.

FN Olomouc kvůli rostoucímu počtu pacientů s covid-19 v říjnu postupně uzavřela 13 standardních lůžkových jednotek celkem s 300 lůžky. Na jednotky pro pacienty s covidem-19 bylo přeměno 11 lůžkových jednotek. "Dvě jednotky zůstaly uzavřené a jejich personál jsme přesunuli podle potřeby jinam. Stále se totiž potýkáme s nedostatkem zdravotníků, a to nejen pro vytváření nových kapacit, ale i kvůli nemocnosti," řekl Havlík.

Kvůli onemocnění covid-19 má nyní FN Olomouc v izolaci 222 zaměstnanců, naopak 195 pracovníků se po vyléčení z nákazy už vrátilo. "Přesto jsme stále schopni vytvářet lůžkové kapacity podle předpokládané potřeby. Nezbytný zdravotnický personál sem přesouváme spravedlivě ze všech našich pracovišť. Postupně jsme na tyto nové jednotky přesunuli už více než 400 zaměstnanců," řekl Havlík.

Příští týden může FN Olomouc v případě potřeby pro pacienty s covidem-19 zřídit dalších až 55 intenzivních a až 90 standardních lůžek. "Přesun zdravotníků na léčbu těchto pacientů ovšem limituje naše možnosti léčby jiných diagnóz," uvedl Havlík. FN Olomouc už musela kvůli rozšiřování lůžkové kapacity pro pacienty s covidem omezovat ostatní zdravotní péči.

Příští týden bude FN Olomouc podle Havlíka využívat jen 20 procent svých operačních sálů, a to pro neodkladné operace. "Jsem si vědom, že tímto odložíme léčbu mnohých jiných, bohužel i onkologicky nemocných pacientů," uvedl Havlík. Podle něj by se situace mohla zlepšit za dva týdny. "Poté budeme maximum možného věnovat léčbě odložených případů," ubezpečil.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.