neděle 5. května 2024 Klaudie

Nouzový stav může trvat až do Vánoc, uvolňování opatření vláda zatím nechystá

Vláda bude asi znovu žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nemoci covid-19. Nová omezení kvůli šíření koronaviru kabinet neplánuje, ale na uvolňování opatření je brzy. Vyplývá to z dnešních vyjádření členů vlády.

Předvánoční provoz obchodů se bude podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) řešit v půlce listopadu. Návrat žáků do škol by podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) měl nastat, až bude denní nárůst počtu nakažených pod 3000.

Nouzový stav může trvat až do Vánoc

Hamáček a Havlíček se dnes v pořadu Partie televize Prima shodli na tom, že údaje ukazují na možné zpomalování šíření epidemie. Hamáček dnes ale v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že vláda zřejmě opět požádá poslance o prodloužení nouzového stavu. Mohl by podle Hamáčka trvat až do Vánoc a opatření vyhlášená na základě nouzového stavu, mezi něž patří omezení pohybu či uzavření škol a obchodů, budou nutná i po 20. listopadu. O prodloužení nouzového stavu následně mluvil i premiér Andrej Babiš (ANO). "Sněmovna nám prodloužila nouzový stav do 20. listopadu. Z vyjádření expertů jsem pochopil, že to asi nebude stačit," řekl dnes novinářům.

Uvolňování opatření bude záležet na počtu nakažených a hospitalizovaných

Vláda se podle Hamáčka a Havlíčka nyní nechystá zpřísňovat opatření proti šíření koronaviru, ale ani omezení uvolňovat. Hamáček řekl, že možné uvolňování bude záležet na vývoji počtu nakažených či hospitalizovaných. Ministerstvo zdravotnictví podle něj připraví v řádu dnů tabulku s ukazateli, jaké restrikce budou platit za jakých podmínek šíření epidemie.

Od poloviny listopadu se začne pracovat na plánu postupného otevírání obchodů

Vláda podle Havlíčka nechce například "pohřbít" předvánoční trh. V jakém režimu by mohly prodejny fungovat, se začne řešit asi od poloviny listopadu. Už nyní se podle něj pracuje na scénářích uvolňování, které nenastane ze dne na den, ale v řádu dnů, možná týdnů. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza v Partii řekl, že poskytli vládě několik variant scénářů otevření obchodu. "Primárně je důležité, aby ministr zdravotnictví řekl, co jsou body, aby se aplikovaly jednotlivé scénáře. V tu chvíli se na to budou všichni umět připravit," řekl.

Prioritou je návrat žáků 1. a 2. tříd do škol 

V případě návratu žáků a studentů do škol nechtěl Hamáček mluvit o tom, zda se podaří do konce roku. Uvedl pouze, že by se žáci měli začít vracet až v situaci, kdy bude denně přibývat mezi 2500 a 3000 nakažených. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v pátek řekl, že prioritou je návrat k prezenční výuce žáků 1. a 2. tříd základních škol.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Olomoucká Drbna

Štítky covid-19, koronavirus, opatření, nouzový stav, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.