pondělí 29. dubna 2024 Robert

Brzdění epidemie bude spíše pomalejší a trvat bude nejméně celý listopad, předvídají odborníci

Současná čísla vývoje epidemie covidu-19 podle modelů Ústavu zdravotnických informací (ÚZIS) předvídají spíš pomalejší brzdění epidemie, které bude trvat nejméně celý listopad. Rychlejší zbrždění je možné, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ale vyžaduje snížení kontaktů, práci v maximální možné míře z domova a zodpovědné dodržování už přijatých protiepidemických opatření.

"Situace je stabilizovaná, ale rozhodně není čas na nadměrný optimismus. Prosím vás, dodržujme všichni nastavená opatření. Čím více je budeme dodržovat, tím kratší dobu budou trvat," řekl ministr na dnešní tiskové konferenci.

Reprodukční číslo, které uvádí průměrný další počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, je podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška 1,01. Pro rychlejší zpomalování epidemie je třeba ho snížit pod jedna a dál dodržovat přijatá opatření.

Vývoj epidemie v krajích není podle Duška všude stejný. Nejlepší je v Praze, kde už klesá počet nových případů i podíl pozitivních testů. V dalších regionech nákaza stagnuje nebo ještě roste.

Podle Blatného podíl pozitivních testů ze všech testovaných na covid-19 neklesá, ale stabilizoval se. Stále je kolem třetiny pozitivních.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky epidemie, covid-19, vir, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.