neděle 5. května 2024 Klaudie

První domovy v kraji obdržely antigenní testy, další sociální zařízení na testy čekají nebo testují na vlastní náklady

První domovy pro seniory v Olomouckém kraji již obdržely slibované antigenní testy, které začali distributoři rozvážet po celé republice. Další sociální zařízení na ně stále ještě čekají, otestovat přitom musí i několik set seniorů. Podle zjištění některé domovy na nařízení vlády nečekaly a kvůli ochraně svých klientů se do testování pustily na vlastní náklady samy již před několika týdny.

"Právě jsme obdrželi 1600 dávek. Testovat začneme ve středu ráno. Dnes jedou ještě sestřičky na proškolení do přerovské nemocnice. Přeci jen je to nová metoda, nechají si to ukázat. Testování tak zvládneme vlastními silami, postará se o to naše vrchní sestra a dvě sestřičky," řekla ředitelka Domova Alfreda Skeneho v Pavlovicích u Přerova Eva Machová. Testy musí podle ní podstoupit 66 klientů a zhruba 50 zaměstnanců.

V domově pro seniory v Olomouci a Prostějově na antigenní testy stále čekají

Na dodávku naopak stále čekají například v Prostějově. "Zatím nás nikdo nekontaktoval a nevíme nic. Čekáme, zda se někdo ozve, že přijedou nebo to rovnou dovezou, uvidíme," řekl dnes ČTK ředitel domova pro seniory v Prostějově Zdeněk Libíček. Stejně tak stále čekají i v Domově Pohoda Chválkovice, řekl dnes ČTK jeho ředitel Jiří Floder. Pravidelné testování tam podle něj čeká 370 klientů a 280 zaměstnanců.

Některá centra si už pořídila testy na vlastní náklady

Testy dosud nemají ani v SeneCura SeniorCentru Olomouc. "My to ale řešíme svou vlastní cestou, a to už asi tři týdny. Testy nakoupila naše centrála, jsme zabezpečeni. Ten důvod byl především včas ochránit klienty, pravidelně testujeme klienty i zaměstnance. Začali jsme to dělat raději dříve a na vlastní náklady," řekl dnes ČTK ředitel centra Vítězslav Rychlý.

Stejné testy, na které oslovené domovy v kraji zatím čekají, využívají už několik týdnů také v Domově pro seniory v Kostelci na Hané na Prostějovsku. "Jedná se o stejné rapid testy na detekci antigenů SARS-CoV-2 z nazofaryngeálního výtěru, které se nám již dříve podařilo zajistit a od 15. října jimi testujeme u nás v domově. Díky nim se nám povedlo detekovat a eliminovat velmi vysoké procento zdrojů možné nákazy," uvedl na sociální síti ředitel domova David Ševčík.

V domově jsou nyní v izolaci kvůli covidu-19 tři zaměstnanci a jeden klient. Stejně tak již několik týdnů testuje své zaměstnance na své náklady ve svých sociálních zařízeních i Arcidiecézní charita Olomouc, která do technologie na testování investovala 1,5 milionu korun. Důvodem byla snaha udržet všechny služby, uvedl její ředitel Václav Keprt.

Testy zatím obdržela zhruba čtvrtina sociálních zařízení

Antigenní testy k plošnému testování na covid-19 začali do prvních sociálních zařízení rozvážet distributoři v pondělí odpoledne. Do půlnoci byly testy dodány do 440 ze zhruba dvou tisíc domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení, distribuce pokračuje od dnešního rána.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, sociální, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.