čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

V olomoucké zoo se narodilo mládě velblouda dvouhrbého, dostalo jméno Eliot

V olomoucké zoo se zase potvrdilo, že zázraky se dějí! Dvacetipětileté velbloudí "babičce" Elišce se narodilo mládě velblouda dvouhrbého. Od chovatelů dostal jméno Eliot. Maminka byla nejdříve na mateřskou lásku skoupá, po třech dnech od narození mláďátka si už ale Eliota sama hlídala a odmítala ho opustit.

„V pátek 13. jsme při ranní kontrole terénu našli ve výběhu velbloudů placentu, novorozené mládě leželo v boudě opodál. Porodní váha 29, 8 kg hlásala, že se narodilo v pravý čas. Obavy nám však dělala maminka Eliška, která první tři dny byla na mateřskou lásku skoupá. Včerejším večerem, si troufáme říct, že má mládě vyhráno. Včera poprvé si totiž Eliška mládě už hlídala, večer ho dokonce odmítala i opustit a mléko mu poskytovala bez naší pomoci, “uvedl vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář.

Minulý týden už však váha malého velblouda Eliota byla 31, 8 kg. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se malý Eliot bude těšit krásnému dětství a zkrášlí život i své mámě, které osud nadělil i v pokročilém věku něco výjimečného. Tatínek Lorenzo se otcem stal vůbec poprvé,“ dodal Pavel Vidlář.

Chov velbloudů v Zoo Olomouc

Velbloudi se v olomoucké zoo chovají téměř od prvopočátku zahrady a to od roku 1958. V roce 1983 přišli ze Zoo Liberec samec Jásir a samice Arafat. Jásir byl nadmíru plodný samec, kterého jsme v jeho činnosti podporovali „služebními cestami“ do spřátelených zoologických zahrad, v nichž se úspěšně rozmnožoval. Poslední mládě se v olomoucké zoo podařilo odchovat v roce 2000. Nynější skupinu tvoří: samec Lorenzo (Ostrava), nejstarší samice Eliška (Olomouc), Terezka (Liberec), Maryszka (Opole), Masafi (Olomouc), Eliot (Olomouc).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Olomouc

Štítky Zoo Olomouc, mládě, velbloud, mláďátko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.