neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Česko je ode dneška v pátém stupni systému PES, opatření proti covidu se zpřísňují, výjimky jsou minimální

Opatření proti šíření nemoci covid-19 v Česku se ode dneška zpřísní, například se musí uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb. Začíná totiž platit nejvyšší, pátý stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Při předchozím stupni platilo z opatření několik výjimek, ale nyní se bude vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného snažit počet výjimek minimalizovat.

V supermarketech je zakázáno prodávat elektroniku, hračky nebo oblečení

Prodávat tak bude nyní možné v obchodech pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin - třeba elektroniku, hračky nebo oblečení. Povolen je třeba prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny budou moci být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie. Původní tabulka opatření ministerstva zdravotnictví uvádí pro pátý stupeň také zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou muset mít obchody zavřeno jen ve státní svátky.

Zavřely se brány lyžařských středisek, shromažďování je omezeno na dva lidi, platí zákaz nočního vycházení od 21:00

Ode dneška se také znovu zavřou všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska. Omezí se shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi a prodlouží zákaz nočního vycházení, který nově bude začínat místo 23:00 už ve 21:00 a potrvá do 05:00. Návštěvy v domovech seniorů budou dále možné s negativním testem na koronavirus.

V lednu se do lavic vrátí pouze žáci 1. a 2. tříd základních škol

Do škol budou moci v pátém stupni po konci vánočního volna od pondělí 4. ledna osobně docházet jen žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřené zůstanou ještě mateřské a speciální školy.

Uzavřela se gastronomie i kultura

Dále platí uzavření ubytovacích zařízení a restaurací. Zavřené jsou dál galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz diváků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky covid-19, koronavirus, pandemie koronaviru, opatření, PES, pátý stupeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.